Da Vækkergutten Olver Ivan Jonas Hesjevoll (8) gikk i andreklasse på Børselv skole fikk han prøve ut kvenske tradisjoner, som for eksempel hesjing av høy. Nå gleder han seg stort til Børselv skole åpnes igjen. KUVA HEIDI NILIMA MONSEN

Da Vækkergutten Olver Ivan Jonas Hesjevoll (8) gikk i andreklasse på Børselv skole fikk han prøve ut kvenske tradisjoner, som for eksempel hesjing av høy. Det savner han på Lakselv skole. Nå gleder han seg stort til Børselv skole åpnes igjen. KUVA HEIDI NILIMA MONSEN

–Æ savner Børselv skole, sier tredjeklassingen Olver fra Vækker. Nå er han lei av de lange og slitsomme bussturene til Lakselv.

Heidi Nilima Monsen
heidi@ruijan-kaiku.no

Hver skoledag siden skoleåret startet i august, har åtte år gamle Olver Ivan Jonas Hesjevoll fra Vækker måttet stå opp ekstra tidlig for å rekke den lange bussturen til sin nye skole i Lakselv. En busstur på fire mil hver vei. Nå som det ser det ut til at Børselv skole åpnes igjen i løpet av våren, blir det endelig slutt på den lange pendlingen.

– Jeg syns det er veldig bra at Børselv skole åpnes igjen. Etter at jeg begynte på skolen i Lakselv har jeg nesten mista kontakt med alle vennan mine fra Børselv. Og så syns jeg det er bra at det blir kortere busstur, sier tredjeklassingen.

Frykter det kan ta tid
Også mamma Marit Hesjevoll er kjempeglad for at det endelig ser ut til å gå mot åpning av Børselv skole igjen.

– Vi er flere foreldre som har jobbet det vi har klart både mot nedleggelse, og nå for å få skolen tilbake. Det har vært noen tøffe tak, men det er godt å se at det nå kan løse seg, sier hun.
Hesjevoll deltok på informasjonsmøtet med kommunens ledelse i midten av januar.

– På møtet var det positivitet, men det er synd at tidsperspektivet for åpningen ikke er helt i boks. Vi håper jo skolen blir tilbakeført fortest mulig, og ikke drøyes til neste skoleår, men vi frykter jo at det kan ta tid siden man nå står uten skolebygg, sier hun og legger til.

– Det var en sorg at de solgte skolebygget. Det vil nok ta lang tid å få nytt lokale. Det er nesten så vi ikke tror vi får ressursene på plass med nytt lokale, rektor og lærere før sommeren. Slik jeg har skjønt kan det ta ekstra tid siden det nye skolebygget må ut på anbud, sukker hun.

 Savner fritidsaktivitetene i bygda
I fjor var det flere fritidsaktiviteter for barna i Børselv, og Olver var med på både skitrening og juniorklubb. Etter at skolen ble lagt ned, er disse tilbudene lagt brakk. Ungene har rett og slett ikke energi til å delta på organiserte aktiviteter lengre.
– Når vi får skolen tilbake vil nok barna få mer energi til fritidsaktiviteter igjen. Mange foreldre opplever at ungene er mer slitne nå fordi skolereisa tar på. Vi ser også at Olver er mer utmatta. I tillegg er han bilsyk. Vi ser også at han har mistet kontakt med de andre ungene her. Jeg vet at han savner det samholdet som var her i bygda da vi hadde skolen, der de eldste alltid passet på de yngste, og hvor alle var inkludert, sier Marit.

Som fysioterapeut ser Hesjevoll også flere fordeler med at Børselv skole åpnes igjen.

– Den lange bussturen de har nå gir veldig mye stillesitting for barna, og de har  ikke lenger mulighet til å gå eller sykle til skolen. Og nå som de har mindre energi til andre fritidsaktiviteter, så tenker jeg at dette ikke er bra, sier hun.

Viktig samhold
Nettopp leken, samholdet og det sosiale aspektet ved skolen i Børelv, er det foreldre og elevene savner aller mest.
– Da skolen ble lagt ned, argumenterte politikerne fra Høyre og FrP med at barna ville ha godt av sosialiseringen ved en større skole. I stedet merker vi at ungene våre blir mer isolert på grunn av de lange avstandene til nye venner. Jeg syns det var bedre sosialisering her tidligere hvor de eldste elevene inkluderte og passet på de yngre, sier Marit.
Hun har også merket at gutten føler seg mer utrygg på den store skolen.
– På storskolen er det mer de sterkestes rett og et tøffere miljø, og det kan gå hardt ut over en liten gutt som kommer ny fra en liten skole. Vi foreldre merker at han ikke føler seg like trygg der. Vi er også utrygge fordi han nå er så langt unna hvis noe skulle skje i skoletiden. Det skal bli godt å få han nært, sier Hesjevoll.

 Viktig å bevare det kvenske
Hesjevoll er også opptatt av hvordan den kvenske kulturen blir ivaretatt når skolen er i Børselv.
– Det er klart at det kvenske er viktig. Skolen her er viktig for å bevare det kvenske i bygda, og ikke minst språket. Man er jo redd for at både bygda og språket forsvinner etter hvert, sier hun.
– Olver har jo hatt kvensk i Lakselv også, men jeg merker at det blir ikke så stort fokus på det kvenske som det var i Børselv, sier hun.