En stor glede å komme seg nordover, praktisere kvensk og nyte finværet: Her ser vi Nils-Einar Ørnebakk i kvendrakten sydd av kjæresten. Ellers på bildet har vi Kaisa Salomaa med hunden sin Nila, vi ser Janne, han er Kaisas bror, og vi ser Tiina Salomaa. (Foto: Arne Hauge)
Kanonvær og utrolig mye folk. Etter en hustrig affære for to år siden er Kipparifestivalen tilbake på sporet.
Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no
– Kjæresten min er veldig interessert i det kvenske. Hun har også sydd kvendrakt til meg. Hun spurte når det arrangeres festival i Finnmark, og jeg skjønte at hun siktet til Kipparifestivalen. Vi fant ut når den var, og la i vei, sier Nils-Einar Ørnebakk.
Ørnebakk kommer fra Kven Østlandet – Etelä-Norjan kväänit, hvor han har tatt steget ned fra ledervervet til nestleder-posisjon. Og det ble en lang biltur for paret.
– Vi kjørte helt fra Helsinki og nordover gjennom Finland. Hadde stopp hos venner og kjente, og fikk se blant annet gullgravermuseet. Hvor vi fikk prøve å vaske gull på gamlemåten, sier han.
Værmessig ble delegasjonen rikt belønnet da de kom til Pyssijoki, Børselv i Finnmark. Noe som medførte at det rauset inn folk fra fjern og nær. Etter det vi erfarer må oppmøtet være noe i nærheten av publikumsrekord, og det var kun smil og latter å se enten man var inne og hørte på foredrag, i kafételtet på jakt etter noe godt å spise, satt ved ett av de mange kafébordene eller besøkte salgsbodene. Eller en tur ned til Børselva, hvor det også foregikk saker og ting i regi av Lindcback-brødrene og deres flotte elvebåter. Kvensk ble snakket, noe som gleder Ørnebakk ekstra, han som kan dette språket.
– Janne er bror til Kaisa og veldig interessert i det kvenske. Han leser Ruijan Kaiku og vi prates mye. Jeg snakker kvensk der borte også, og særlig finlendere av den litt eldre generasjon har stort sett ingen problemer med å forstå de kvenske ordene.
– Så din motivasjon for å ta denne lange rundreisen er også å få praktisert kvensk?
– Ja. Jeg har litt i Oslo, men det er riktig det, jeg håper å få treffe kvener her så jeg kan få snakket mer. Utveksle kvenske ord.
Ørnebakk har besøkt Kippari før. Senest i 2020, da han og kjæresten tok turen. En fin opplevelse, den gangen også, minnes han.
– Hva har du fått med deg så langt?
– Blant annet foredraget med Alf Einar Hansen. Han var også med på tornedalsturen i 2016, og har interessante og nyttige ting å dele med oss andre.
Informasjon som han tar med seg hjem til Østlandet og egen forening. De har planer for høsten, bekrefter han.
– Vi har mange klare planer, spesielt det å være med på bydelsarrangementer. Det har vi god erfaring med fra i fjor, vi fikk stor oppmerksomhet, sier nestlederen.
Videre har Kven Østlandet sitt store høstmøte den 9. november, planleggingen er allerede i gang. De skal også holde stand og bruktsalg, og trolig blir det mer «Kvensnakk», altså den kafétreff-satsingen som tok til i april i år. Sommeravslutningen ble holdt Sankthansaften, da inkludert slektsforskerkurs.
– Så dere bidrar til å løfte og fremme det kvenske blant publikum?
– Ja, vi gjør det. Vi får ikke statsstøtte, det blir avslag hver gang vi søker, men med små midler får vi det til likevel, avrunder Ørnebakk.