Hode, hjerte, hender og helse: 4H har noen klubber også lengst nord i landet, i september møttes de til leir for å bli kjent med kvenflagget, språket og mye mer. (Foto: Maureen Bjerkan Olsen)

 

Det krydde av folk rundt Bungalåven og instituttet, det var kvenske aktiviteter fra morgen til kveld.

 

Maureen Bjerkan Olsen og Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no

 

– Vi har oppmerksomhet på det å være i lag, og er opptatt av å ta vare på tradisjoner og kultur. Derfor er vi her i Børselv, for å ha fokus på det kvenske og lære mer om det, sier Lene Klubbnesvik, organisasjonsrådgiver i 4H Finnmark. Noe som betyr at Klubbnesvik blant annet hjelper til med klubbstart og arrangering av leirer.

– Vi er opptatt av å ta vare på tradisjoner og at ting ikke skal bli borte, derfor har vi leir med fokus på det kvenske, sier Lene Klubbnesvik. Hun og ei som heter Hanne Kalliainen er 4H sine organisasjonsrådgivere i Finnmark. (Foto: Maureen Bjerkan Olsen)

Det var ei helg tidlig i september i år at vi møtte henne og resten av gjengen, bestående av 25 påmeldte barn i alderen 4-11 år samt også voksne. 4H-erne kom fra hele Finnmark, og av de 25 barna så hadde nok minst fem kvensk bakgrunn, anslo rådgiveren.

Satte ingen demper

Hensikten var nemlig å bli bedre kjent med det kvenske, med språket og kulturen. Når 4H er på langtur bor de av og til på leirskole, i Børselv valgte de gamlemåten; teltleir. De lånte campingplassen ved overnattingsstedet Bungalåven, nærmeste nabo til Kvensk institutt. Været var så som så, men litt nedbør stopper sjelden 4H, får vi det bekreftet.

Om å gjøre å kaste støvelen lengst mulig. Vi tar med at 4H i slike forbindelser som den i Børselv har noen leirregler: Man skal være snill med hverandre, sørge for å invitere med på lag dem som sitter alene, pluss generelt passe på hverandre, si fra hvor man har tenkt å gå hvis man ønsker å forlate området, og dessuten la andres ting være i fred. Ja, unntatt den gamle støvelen da, den fikk alle prøve seg på. (Foto: Maureen Bjerkan Olsen)

– Nei, regnet satte ingen demper på ungene. De er glade og ute og leker uansett. Vi har trivdes veldig bra, det var et fint opplegg ved Kvensk institutt, sier rådgiveren.

Laulupaja ja luontobingo

Klubbene ankom på fredagen, og hadde bli-kjent-leker i leiren før de tok kveld. Lørdagen, den opprant med stor aktiviteettipäivä, aktivitetsdag ved Kainun institutti. Dagen ble fylt med innendørs presentasjon og fargelegging av flagu, kvenflagg, godt bestyrt av instituttets Karin Larsen. Så var det laulupaja, kvensk sangverksted ved Riinakaisa Laitila, før det bar ut for å lage makkaratikku, pølsepinne. Og delta på luontobingo, naturbingo med kvenske ord ved Tornedalshuset. For ikke å glemme deltakelse også på saaphaanheitto, støvelkast.

Da fikk ungene en stor og svart støvel som de skulle drefse av sted, hensikten var å komme forbi flest mulig av lengdestrekene som var tegnet opp på grusen. Noen satte rekord oppover i stedet, da måtte man stirre i været og være støvel-obs fordi den kunne lande nesten hvor som helst. Film om stjernehimmelen og opptak av poteter fra eget potetland sto også på programmet.

Respekt og glede

4H Finnmark har en håndfull klubber, på steder som Olderfjord, Børselv, Båtsfjord, Pasvik, Tana. De er en medlemsstyrt og frivillig-basert, livssynsnøytral og partipolitisk uavhengig organisasjon for barn og unge i alderen 4 til 26 år. Det var altså den yngre aldersgruppen som denne gangen fikk lære mer om det kvenske.

– Jeg spikker pølsepinne. Det heter makkaratikku på kvensk, sier Marion Friskilæ (8), en av mange ivrige leirdeltakere. (Foto: Maureen Bjerkan Olsen)

– I 4H handler det om å lære ved å gjøre, og alle skal kunne finne sin ting å gjøre. Målet er å skape samfunnsengasjert ungdom med respekt for natur og menneske, sier Klubbnesvik, som sier at det nettopp er barnas  glede og vekst som motiverer de voksne til å være med. I år etter år. Hun forteller om ungene som før årets landsleir – den var i Sogn og Fjordane – ikke turte å gå opp på en scene, men som på slutten av leiren sto foran publikum og sang i lag med de andre barna.

Være god på flere ting

Det var da de bodde i Tromsø at datteren til Lene begynte i 4H. Da de senere flyttet til Finnmark og Børselv, gikk de inn for ny oppstart for stedets klubb. I Børselv er det kvenske, bekrefter hun, naturlig med på lag. Blant annet går sønnen hennes i barnehage der, og kommer stadig hjem og har lært mer kvensk.

– Hvis noen leser dette og vil starte 4H klubb, da kan de kanskje kontakte deg?

– Ja, eller Hanne Kalliainen for Øst-Finnmark, opplyser Klubbnesvik. I 4H, sier hun, trenger man heller ikke være god på bare en ting, man får lov til å være god på flere ting. Fordi man da lettere kan finne ut hva man liker å drive med. Årsplanen til 4H Finnmark inneholder nemlig alt fra bålturer og akebakke-tur, til håndarbeid, kongekrabbefiske, fotball og mye mer. Hele fem leirer i året får ungene delta på. Da rullerer de mellom fire leirer i Finnmark, pluss en landsleir for alle av landets 10 000 4H-ere, eller at det er nordisk leir, fordi den og landsleiren holdes annet hvert år.