Gjennom Kjækan sist lørdag opptok boder og parkerte biler all ledig plass. (Foto: Arne Hauge)
Det krydde av kvener og andre.
Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no
Hvor mange som på en hverdag ellers i året bor i Kjækan i Kvænangen er noe uvisst, men vi kan trygt si at folketallet ble doblet både 20 og 30 ganger under markedet sist lørdag, 27 juli. Folk kom fra Storslett og Alta og fra mange steder i mellom.
– Parkeringsplass? Tja, si det. Det var et godt spørsmål, sa vakten i gul vest da vi ankom stedet, kjørende i sneglefart mellom rader av parkerte biler. Så kom han tydeligvis på en løsning, for han pekte mot sjøen og ba oss snu og ta første til venstre etter brua. I siste liten fikk vi sikret oss en plass, derimot rakk vi aldri å sikre oss middag før gryta var tom.
– Har det skjedd før, at vi har gått tom for middag under Kjækan Marked? undret arrangøren over høytalerne, da det senere på dagen var loddtrekning i pakkhuset nede på kaia. Her fikk Ruijan Kaiku seg en opptur i form av premie vunnet på et lyseblått lodd, vi vant skjønnhetsprodukter i en hyggelig ziplock-pose. Næringsdrivende betaler nemlig ikke penger for å ha bod på markedet i Kjækan, tradisjonen tro bytter man, og gir i stedet en gave til lotteriet.
– Her på markedet er det alltid masse kvener, bekreftet Anne-Gerd Jonassen, hun bor i Sørstraumen og derfor nært Kjækan, og er dessuten leder for Kvænangen Qven og sjøsamisk forening. Foruten å informere om kvensk satsing, solgte hun også håndarbeidsprodukter fra boden, blant annet den evigpopulære Kvensokken, hennes egen design. Foreningen har også en stor roll-up til slike anledninger, den vant de for noen år siden fra Norske kveners forbund, Ruijan Kveeniliitto, for sin gode lokale medlemsverving.
Markedet på Kjækan har for øvrig lange tradisjoner, noe dette tekststedet viser, hentet fra materialet til Halti kvenkultursenter på Storslett:
«Markedet på Kjækan ble besluttet opprettet ved kongelig resolusjon av 4.2.1850. Ved kongelig resolusjon av 1.4.1871 ble dette markedet nedlagt fordi markedshandelen var opphørt av seg selv.»
I det siste har markedet altså vendt sterkt tilbake, og noe av det man kunne kjøpe, var lokalproduserte jordbær. Og Tørrfisk.