Thea Josephine Thomassen ville lage blest om Kvenfolkets dag, etter at hun ble valgt til styreleder i Alta kvenforening – Alattion kvääniseura. (Foto: Anastasiya Witte-Strifeldt)

 

I mars skal kvenene feires ei hel uke, før det hele avsluttes med kakekalas.

 

Anastasiya Witte-Strifeldt/Altaposten

 

I år er det nemlig 20-årsjubileum for Alta kvenforening, og det skal virkelig feires.

– Vi tenkte det var en perfekt måte å gi foreningen ny giv og feire jubileet. Foreningen har tidligere hatt kvenske kulturdager som har bestått av foredrag, gjerne en filmvisning og kvensk gudstjeneste. Jeg sitter på mye erfaring fra musikkbransjen, så jeg foreslo at vi lager festival, sier Thea Josephine Thomassen, styreleder i Alta kvenforening.

I desember startet de planleggingen.

– Det blir et fint kulturarrangement som varer ei uke, fra tirsdag 11. mars til og med søndag 16. mars, som også er Kvenfolkets dag. Så hele festivalen vil avsluttes med en svær kakefeiring.

For å synliggjøre festivalen, blir alle arrangement holdt i Alta sentrum.

– Da kan man bare gå fra en programpost til en annen, sier lederen.

Marked, film og livreddende knute

Når det er ei hel uke som skal fylles, blir programmet ganske variert.

– Vi skal ha konserter, Alta laksefiskeri interessentskap har 300-års-jubileum og sendte oss en forespørsel om vi kunne gjøre noe i den forbindelse, så de er med på programmet. Puskas har vært fantastiske å ha med å gjøre, vi blir å ha en del arrangementer der. Blant annet en sofasamtale om Leonhard Seppälä, sier Thomassen.

Mora til Thea, Solveig Thomassen, jobber med pynt som skal brukes på festivalen. Alle gjenstandene er «typisk kvensk» og ble brukt i dagliglivet. (Foto: Anastasiya Witte-Strifeldt)

Seppälä var en kvensk hundekjører og gullgraver i Nome i Alaska. Etter at han hadde flyttet til Alaska ble han fascinert av hundekjøring, og ble med på flere konkurranser. I 1925 brøt difteri ut i Nome og været var for dårlig til at man kunne levere livsnødvendig medisin med fly.

Løsningen ble da delvis fraktet med tog, og resten av veien med hundekjørere, deriblant Seppälä. Iditarod-løpet som er verdens mest utfordrende hundeløp, kjører deler av ruta som Seppälä kjørte, og hvert år deles det ut en hederspris i hans navn til den hundeføreren som har tatt best vare på hundene sine.

Quiz og kystfiskarlag

– Det blir også filmvisning. Jan Harald Thomassen har laget filmen «Oldemors reise». Den har blitt tatt kjempegodt i mot, det har vært fulle saler hittil. Så jeg er ganske glad for at han ville komme hit, det blir et kjempebra arrangement.

Filmen handler om filmskaperens oldemor, som vandret fra Tornedalen til Nord-Norge i 1867. Det blir også quiz, og Alta kystfiskarlag kommer.

– Det blir snakk om kvensk kultur på kysten, blant annet selfangst. Også blir det knutekurs med vaianaknuten, det er en knute som kan redde liv. Så det er ganske masse kult på programmet, oppsummerer hun.