Hilde Skanke sier at hun lever godt med å bli kalt feig av Sanna Sarromaa på radio.

 

Hilja Huru og Hilde Skanke takket nei til å stille i språkdebatt med Sanna Sarromaa på NRK. – Feigt, sier Sarromaa.  

 

Heidi Nilima Monsen
heidi@ruijan-kaiku.no

 

Sanna Sarromaa mener at man i norsk skole burde undervist i finsk og ikke kvensk (Foto: Privat)

I dag deltok Sanna Sarromaa på NRK Finnmarks morgensending i en debatt om kvensk språk. Bakgrunnen var hennes innlegg på Nordnorsk debatt hvor hun sammenligner kvensk med kebabnorsk, og skriver at hun anser kvensk som en finsk dialekt. Professor Einar Niemi var invitert inn i studio som Sarronmaas motvekt. Også NKF-leder Hilja Huru og daglig leder ved Kvensk institutt Hilde Skanke var blitt forespurt om å møte til debatten, men begge takket nei.

Skanke og Norske kveners forbund har forklart overfor NRK at de ikke ønsker å møte til debatt med «en person som på sviktende faglig- og faktagrunnlag går til angrep på kvensk språk og som i så stor grad viser negative og utdaterte holdninger til minoritetsspråk.»

– Kvensk språks status er udiskutabel. Vi anerkjenner ikke Sarromaa som en verdig meddebattant verken i en debatt om kvensk språk eller om opplæring i minoritetsspråk i norsk skole. Vi ønsker å holde all debatt på et saklig nivå og med bakgrunn i hennes innlegg i nordnorsk debatt kan vi ikke forvente saklighet fra Sarromaa, skriver NKF  i sitt svar til NRK.

– De er feige

I debatten kom det fram at Sarromaa syntes det var feigt av Skanke og Huru å ikke stille opp..

– Jeg tenker også at gallionsfigurene for kvensk som sa nei til å stille opp til debatt nå på NRK Finnmark, altså Hilde Skanke og Hilja Huru, som mottar statsstøtte for denne saken og så sier de nei til å fremme saken sin på statskanalen. Da tenker jeg at man har kanskje ikke en så veldig god sak i utgangspunktet, sa hun i radiosendingen

Her måtte programlederen skyte inn og påpekte at Skanke og Huru ikke var tilstede for å svare for seg.

–Nei, for de ville ikke være tilstede, og det er ganske feigt, kontret Sanna Sarromaa.

Ikke verdig 

Hilde Skanke sier at hun godt tåler å bli kalt feig av Sanna Sarromaa på radio.

– Er det en avgjørelse jeg har gjort rett i denne saken, så var det å ikke stille opp i den debatten, sier hun.

Hun er samstemt med begrunnelsen som NKF ved Hilja Huru sendte til NRK.

– Sarromaa har tydeligvis bestemt seg for at kvensk språk ikke er et språk, og når hun kategoriserer kvensk på den måten som hun gjør, så er det dødfødt. Jeg har ikke behov for å overbevise henne om at kvensk er språk, for det er allerede vedtatt av den norske stat, påpeker Skanke.

Hun sier at hvis det derimot hadde vært andre organisasjoner som kom med debatten, så hadde ting stilt seg ganske annerledes.

– Men dette er en tilfeldig privatperson som tilfeldigvis får spalteplass. I tillegg har hun allerede fått mange svar fra andre, så jeg føler ikke et behov for å møte henne i radio.

Skanke legger også til at læreplanen i dag sier at kvensk og finsk valgfritt.

– Det er plass til begge språk, både kvensk og finsk, og det er vi veldig fornøyd med og glad for. Man får undervisning i det man ønsker, så hvorfor skal man da bryte ned det andre? Det er meningsløst, sier hun.

Professor emeritus Einar Niemi. (Foto: Arne Hauge)

– Minst 15 år for sent

I radioprogrammet framholder Sarromaa sine argumenter for at kvensk er en finsk dialekt, mens professor emeritus Einar Niemi påpekte at forskjellen på dialekt og språk er noe man kan diskutere, men at han synes innlegget til Sanna Sarromaa kommer minst 15 år for sent.

– Det er litt merkelig å lese hennes kronikk fordi det er nesten som et ekko fra en debatt som vi hadde på 80- og 90-tallet og i 2004 og 2005, en debatt som altså endte med at regjeringen vedtok at kvensk ikke bare er en dialekt, men også et minoritetsspråk, sa Niemi.

Videre sier han at synes at den argumentasjonen Sarromaa kommer med, først og fremst tuftes på hva som er «praktisk og nyttig» å gjøre i forhold til språk, men at minoritetsspråk også handler om identitet og følelser.