Malin Elea Samuelsen og broren Mika Eiolf tar kvensk i skolen, og feiret Kvenfolkets dag med blant annet hundekjøring. (Kuva: Arne Hauge)
Ruijan Kaiku kaster et blikk tilbake på året som har gått. I vår årskavalkade ser vi på noen av sakene som ble skrevet i 2024.
Pål Vegard Eriksen
pal@ruijan-kaiku.no
Kvenene har navn på åtte årstider, og i dag ser vi på noen utvalgte saker fra kvenenes kevättalvi, som kan oversettes direkte til ‘vårvinter’. Den siste delen av vinteren blir gjerne også omtalt som senvinter på norsk.
Her ser vi tilbake på noe av det som rørte seg i den kvenske verden i mars og april i fjor.
Marsi
I mars var Ruijan Kaiku på plass da Stortingspresident Masud Gharahkhani (Ap) gjestet Kaarasjoki/Karasjok, en sak redaktør Arne Hauge gjerne trekker fram i kavalkadens anledning.
Les saken her: Trivelig møte på Kjells kafé
– Jeg tror at Stortingspresidenten lett kunne vunnet en quiz hvis spørsmålene gjaldt kvenene. Han har peiling, og er dessuten såpass interessert i oss at da han skulle til Karasjok i fjor vinter for å møte samer, la han også inn et møte med kvenske interesser, sier Haug.
Hilde Skanke og Masud Gharahkhani møttes i Kaarasjoki/Karasjok. (Kuva: Arne Hauge)
– Han møtte Hilde Skanke fra Kvensk institutt, på Kjells kafé i Karasjok, og dit ble også Ruijan Kaiku invitert. Det var militærøvelse og stedvis vanskelige kjøreforhold, men vi kom fram og fikk sikret oss et riktig så fint intervju med personen som jo omtales som nummer to etter Kongen. Et trivelig møte som vi gjerne gjentar dersom anledningen byr seg, sier redaktøren.
Kväänikansan päivä
Også markeringer av Kvenfolkets dag rundt om i det ganske land opptok naturligvis sin andel av spalteplassen hos Ruijan Kaiku i tiden rundt 16. mars.
Som året før hadde Ruijan Kaiku også i 2024 en landsdekkende oversikt over mye av det som foregikk i anledning den store dagen.
Forannevnte Hauge tok turen til Kvænangen for å få med seg feiringa.
– Det var en opplevelse å markere Kvenfolkets dag i selveste Kvænangen. Vi kjørte dit i vanskelig vær, men vel framme skinte sola og dagen ble perfekt. De kjørte hundespann, holdt fine taler og serverte utmerket mat, det hele med lave skuldre og godt humør.
Les saken: Feiret med hundekjøring og lihavelli
Han er heller ikke fremmed for å gjenta besøket:
– Vi har vært med å feire flere ganger i Alta, så det var greit å komme seg ut i distriktet. Det angrer jeg ikke et sekund på, faktisk frister det med en gjentakelse også den 16. mars i år. Får se hva det blir til, sier han.
Kvensk plateslipp
Ruijan Kaiku var også på plass i Yykeänperä/Skibotn på kvenenes nasjonaldag, der det var en storstilt markering, med mange frammøtte og kvensk plateslipp.
(Saken fortsetter nedenfor)
Årets kven
– I jøssenavn. Det var jo utrolig hyggelig. Det var uventet.
Det sa Frank Jørstad til Ruijan Kaiku, etter at det ble klart at han var blitt kåret til «Årets kven 2023.»
Les saken: Årets kven er kåret: «Satte kvenene på kartet i 2023»
Dette var tredje gang Ruijan Kaiku og Norske kveners forbund delte ut hedersbetegnelsen, og Jørstad blir for ettertiden stående som den første mannlige vinneren.
Aprillikuu
I april dekket vi blant annet landsmøtet til Norske kveners forbund/Ruijan kvääniliitto i Alattio/Alta, der et nytt styre ble valgt og Kristin Mellem overtok ledervervet.
Les også: – Det eneste forbundet som kjemper for kvensk språk
Fredag 26. april, passende nok på Kvensk språkdag, var vi også på plass da Tana kvenforening feiret sine første 20 år i kvenfolkets tjeneste.
Lederen, Alf Steinar Børresen, var også med da foreningen ble stiftet tilbake i 2004. Han sa at foreningens framtidshåp er klar:
– Vi må få et kvensk språksenter til Tana. Ellers tror jeg språket vil dø ut i området vårt.
Les saken: