Åsne Kummeneje Mellem, nyvalgt leder i Kvääninuoret (Foto: Heidi Nilima Monsen)

 

Lørdag 16. januar ble Åsne Kummeneje Mellem Kvääninuorets nye leder.

 

Heidi Nilima Monsen
heidi@ruijan-kaiku.no

 

– Jeg ønsker å videreføre det gode arbeidet som er gjort i Kvenungdommen til nå, og jobbe videre med modellen der man jobber med det man har interesse for. Det er det vi har erfart fungerer best, sa Åsne under lørdagens digitale årsmøte da det ble klart at hun overtar ledervervet etter Noora Marie Ollila.

Kummeneje Mellem har vært nestleder i Kvääninuoret i en periode med Noora Ollila og Evelyn Førstemann Nilsen med på lag. Noora går ut av styret, mens Evelyn har fått vervet som nestleder. Med seg i styret fikk de Kaisa Nicolaysen Sundelin fra Alta, mens Emelie Førstemann Nilsen, Daniel Tobias Johansen Langhoff og Levi Vangen ble varamedlemmer. 

– Det nye styret gleder seg til å komme i gang med ny periode, sa de etter valget.

Medlemsrekord

Under årsmøtet ble det klart at Kvääninuoret er en organisasjon i vekst, både i aktivitet og medlemstall.

Vi har hatt stor vekst i perioden, og for første gang har vi nådd langtidsmålet om 100 medlemmer. Ved utgangen av 2020 hadde vi 102 medlemmer, kunne Ollila fortelle under årsmøtet.

På grunn av korona og samfunnsrestriksjonene i perioden, har kvenungdommen ikke fått gjennomført de årlige planlagt medlemssamlingene, men like før nedstengingen rakk de ei helg i Tromsø med sosialt og innholdsrikt program for kvensk ungdom.

– Blant annet hadde vi et halvdagsmøte med Sannhets- og forsoningskommisjonen, årsmøte og spillkveld med språklæringsspillet New Amigos, kunne styret berette.

Sosiale medier

I årsmeldinga kom det frem at 2020 har vært et svært annerledes år på flere måter, og at Kvenungdommen har valgt å flytte trykket til sosiale medier når de ikke har kunnet møte kvenske ungdommer ansikt til ansikt.

– Vi har forsøkt å gjøre det beste ut av året, og valgt å satse på sosiale medier og digital formidling. Vi er svært fornøyd med aktivitet og synlighet i året som har gått, og har bygget opp og styrket våre medieplattformer.

Da Kvenungdommen gjorde opp status 14. januar i år, hadde de 722 følgere på Instagram og 1150 følgere på Facebook, noe som for begge plattformer er betydelig økning fra året før.

– Vi har publisert innhold minst tre ganger i uken på Instagram og Facebook og hatt ukentlige nyhetssaker på nettsidene våre. På Instagram har vi siden forrige årsmøt hatt 64 innlegg og 615 stories. Vi har hatt fokus på å spre informasjon om kvensk språk, kultur og samfunn, og løftet frem arrangementer, merkedager og holdt følgene våre oppdaterte på hva som beveger seg i de kvenske miljøene og hva vi holder på med, kan kvenungdommene fortelle.

Spennende møter

I årsmeldinga kommer det frem at Kvääninuoret – Kvenungdommen til tross for koronasituasjonen har deltatt på en rekke møter med myndigheter, institusjoner og organisasjoner det siste året.

– Gjennom mange år har vi også opparbeidet oss fast samarbeid med flere ungdomsorganisasjoner som Met Nuoret i Sverige, Noereh, Målungdommen og Taternes landsforenings ung. I år har vi også etablert et samarbeid med Karjalazet Nuoret Suomes -Karjalaiset Nuoret Šuomešša gjennom prosjektet Kolme, som arbeider med karelsk ungdom i Finland, og representanter for det skogfinske miljøet gjennom for eksempel Instagramkontoen Skogfinnefakta, forteller styret.

I løpet av året har Kvääninuoret også deltatt på en rekke møter og høringer, deriblant Nasjonalt senter for menneskerettigheter sitt seminar om nasjonale minoriteter, der de holdt innlegg og deltok i en paneldebatt med andre ungdomsrepresentanter for de andre nasjonale minoritetene. De har også skrevet felles høringsinnspill til Språklova sammen med ungdomsrepresentanter for rom og taternes landsforening, og deltatt på selve høringa. Kvenungdommene har bidratt som referansegruppe til Utdanningsdirektoratets nye informasjonsvideo om retten til opplæring i Kvensk eller finsk som andrespråk, samt sendt inn felles høringsinnspill til Opplæringslova med Nkf -Rk. I tillegg har de deltatt i en rekke møter med Kommunal- og moderniseringsdepartementet (KMD) om blant annet den nye Stortingsmeldinga, samt hatt ulike andre møter med KMD, Kulturrådet, Troms og Finnmark fylkeskommune og Sannhets- og forsoningskommisjonen.

– Markeringen av den aller første Kväänin kieliviikko – Kvensk språkuke er også noe vi er svært stolte av. Gjennom uken delte vi daglig kvenskspråklig innhold, hadde konkurranser, og delte ut premier og 20 lisenser til den kvenske språklæringsappen New Amingos.