Det imponerende bygget har stått i kanskje 1000 år. (Foto: Kulturminnefondet/Steig Gård)

 

I 2021 har vi sett flere kvenske kulturminner i form av bygg fredes. Og det er sagt at den beste måten å sikre ivaretakelsen av kvenske varangerhus, er å la folk bo i dem. Men med forandring i bygg hører befaring til. Hvordan er det nå en slik befaring foregår?

 

Sander Larsson Framnes
sander@ruijan-kaiku.no

 

Kulturminnefondet holder, sammen med Steig Gård, live-befaring i langlåven.

Steig gård var først nevnt i Heimskringla av Snorre Sturlason. Det hendte i 1021, da Kong Olav Haraldsson (som senere ble kalt Olav Den Hellige) var på reise gjennom Gudbrandsdalen for å kristne gudbrandsdølene.

I 1021 var det Tord Istermage som bodde på Steig. Han var ifølge Snorres Saga en norrøn prest. Han giftet seg senere med tanta til Kong Olav Den Hellige i år 1024.

Nå kan du bli med inn i langlåven på Steig Gård, sammen med Karen Elise Steig og August Johan Evensen. Men hva menes med langlåve?

Med en lengde på 62,5 meter, en bredde på 11 meter på det bredeste, og 6 meter oppunder takskjegget, utgir langlåven en bygningsmasse på 600 kvadratmeter og om lag 4400 kubikkmeter. Her er det altså snakk om en usedvanlig lang låve, som må ha vært svært materiale-utmattende å sette opp.

Kulturminnefondet opplyser at den dessuten er betydelig mindre enn den opprinnelig var, ettersom en vinkel ble fjernet i 1940-årene.

– Tømmermengdene som har gått med, er også imponerende. Rundt 290 kubikkmeter om vi regner åtte toms stokker i gjennomsnitt, eller 9240 løpemeter, og dette er ikke å ta for hardt i, skriver de i et innlegg på Facebook.

Les om hvordan kvenene sanket tømmer i det treløse Varanger:

Ronthigården – Vardøs tidligste bekreftelse som kvensk innvandrerby

– Det representerer mange lass med hest og slede, legger de til.

Man kan bare tenke seg hvor mange arbeidstimer som er lagt i et slik bygg, alt gjort lenge før moderne implementer kunne behjelpe dem i prosessen.

Nå blir bygningen rustet for ny bruk, og Kulturminnefondet er samarbeidspartner.

Live-befaringen vil foregå en times tid, torsdag 18. november 2021 fra kl. 10.00 til 11.00. Sendingen blir å skje over Kulturminnefondets facebookside.