Her ser vi utsnitt fra en av puslespillbitene, i form av en plakat som ligger på Polarmuseet. Prosjektmedarbeider Åsne sier at det er mange slike spredt rundt i byen, med forskjellig stedspesifikk tematikk. (Presentasjon: Perspektivet Museum)
Hvis du har tid og lyst, så ta deg en tur innom, oppfordres det fra Perspektivet museum i Tromsø.
Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no
Det var tirsdag denne uken at museets prosjektmedarbeider Åsne Kummeneje Mellem tok kontakt. Hun ville minne om ei midlertidig utstilling som Perspektivet Museum har på gang. Utstillingen står framme også i dag torsdag og i morgen fredag, så her er det bare å skynde seg og ta turen innom for den som befinner seg i nærheten.
Ruijan Kaiku skrev om dette prosjektet for rundt et år siden, som nå videreføres i form av at funnene deles med tromsøværingene.
Utstillingen Palapeli/puslespill tar i korte trekk for seg den kvenske og norsk-jødiske tilhørigheten til byen Tromsø, der museet har sørget for 11 ulike puslespillbiter med slik relevans i sentrum.
«Dersom Tromsø var et puslespill, hvilke brikker hadde byen bestått av da?» spør museet i sin presentasjon av utstillingen.
«Gjennom spor og krysningspunkter får du møte ulike historier fra Tromsø», melder de.
En av puslespillbitene befinner seg på Polarmuseet, der Åsne og dem skriver om en av de mest kjente ishavsskipperne fra Tromsø som også hadde kvensk bakgrunn. Han het Johan Mathillas og ble født i Kemi i Finland i 1819. Han døde kun 54 år gammel, frøs i hjel etter fire måneder på sin reise nummer 42 til Spitsbergen. Han og skipper og kokk Gabriel Anderssen skulle overvintre, men sterk vind og kulde tok livet av dem begge. Plakaten har også et par «visste-du» punkter, der ett av dem forklarer at navnet Mathillas var en fornorsket versjon av Matinlassi.
Vi tar med at første spillebrikke er å finne hos arrangøren, Perspektivet Museum i Storgata 95. Her er for øvrig saken vi skrev forrige gang, det var i februar 2021: