Et redningshelikopter på skredoppdrag i et fjell i Nord-Troms tidligere i vinter. (Kuva: Pål Vegard Eriksen)

 

Mange her til lands er kjent med Fjellvettreglene. Noen kan til og med skryte av å kunne de på rams. Desto færre kan de på kvensk.

 

Pål Vegard Eriksen
pal@ruijan-kaiku.no

 

Hvis man skal ut i den norske fjellheimen i påska, eller om vinteren generelt, kan det være greit å ta sine forholdsregeler. Spesielt om man befinner seg nord i landet, i Ruija.

Det er nemlig fjellene i Troms som krever desidert flest menneskeliv. Det skrev NRK om i april fjor. Faktisk dreier det seg om så mange som 40 prosent på landsbasis:

«De siste 20 årene har 112 personer mistet livet i skredulykker i Norge. 45 av disse døde i fjellene i Troms», meldte statskanalen.

Mange årsaker

Ved siden av skredulykker er det stadig redningsaksjoner, blant annet som følge av at folk er værfaste, at noen har skadet seg eller fordi noen har gått seg bort.

Det er ikke uten grunn at de såkalte Fjellvettreglene har kommet til. Ni fjellvettregler så dagens lys etter en rekke ulykker så langt tilbake som påsken i 1950. Disse har naturligvis vært gjennom noen revisjoner siden den gang.


Redningsmannskap fires ned fra helikopteret etter et snøskred. Som regel er det ingen tid å miste når mennesker er tatt av snømassene. (Kuva: Pål Vegard Eriksen)

Reglene er ment som råd for ferdsel i fjellet, og det er Norges Røde Kors og Den Norske Turistforening som står bak disse.

Fjellvettreglene / Norjan tunturisäännöt

De norske fjellvettreglene ble i 2019 oversatt til kvensk i forbindelse med utgivelsen av Visit Lyngenfjords nye vandreguide på kvensk.

Så, selv om det kanskje ikke er livsnødvendig å beherske reglene på kvensk, så er i alle fall muligheten til stede for å lære det.

Og da har man i alle fall et særs godt kort i ermet, dersom noen skulle skryte av å kunne fjellvettreglene på rams. For sannsynligheten for at de kan det også på kvensk, er trolig ganske liten.

Her kan du lese og lære:

1 Planlegg turen og meld fra hvor du går Suunnittele matkan ja muistele muile minne menet.
2 Tilpass turen etter evne og forhold Suunnittele matkan kykyjen ja sääolosuhteitten mukhaan.
3 Ta hensyn til vær- og skredvarsel Ota huomihoon sää- ja ritu- (elikkä vyöry-) varoitukset.
4 Vær forberedt på uvær og kulde, selv på korte turer Varaudu siihen ette sää saattaa muuttua huonoksi ja kylmentyä lyhykäisilläkin matkoila.
5 Ta med nødvendig utstyr for å kunne hjelpe deg selv og andre Ota tarpheeksi varustheita myötä ette saatat auttaat ittesti ja muita.
6 Ta trygge veivalg. Gjenkjenn skredfarlig terreng og usikker is. Valite tyhä turvallisia teitä. Ota selvä ja tunnista vyöryvaaramaastot ja huonot jäät.
7 Bruk kart og kompass. Vit alltid hvor du er. Käytä karttaa ja kompassia niin että aina tiijät missä olet.
8 Vend i tide, det er ingen skam å snu. Pyörrä takaasin kothiin ajoissa, koska koskaan ei ole häpeä mennä takaasin.
9 Spar på kreftene og søk ly om nødvendig. Säästä voimia ja haje suojapaikan jos tarttet.

 

Kilde: Visit Lyngenfjord