Sosialantropolog Thomas Hylland Eriksen (1962 – 2024), her fra «Min barndoms sang» som NRK sendte tilbake i 2012. (Skjermbilde fra NRK)

 

Den velkjente, norske sosialantropologen og professoren Thomas Hylland Eriksen har gått bort, 62 år gammel.

 

Pål Vegard Eriksen
pal@ruijan-kaiku.no

 

Onsdag kveld denne uka kom nyheten i norske medier om at Geir Thomas Hylland Eriksen, som var hans fulle navn, hadde gått bort.

«Thomas Hylland Eriksen var blant landets mest profilerte akademikere. Han var professor i sosialantropologi ved Universitetet i Oslo (UiO) – en tittel han fikk kun 33 år gammel. Gjennom karrieren har han gitt ut over 60 bøker. Verkene hans – både fagbøker, sakprosa og romaner – har blitt oversatt til en rekke språk.» Det skriver VG.

Kvenske røtter

I 2012 var Eriksen, som blant annet har skrevet boka «Røtter og føtter: identitet i en omskiftelig tid» (2004), med i NRK-programmet «Min barndoms sang.»

Programmet tok for seg Inger Birkelund og kvensk identitet. Birkelund, som ofte er omtalt i Ruijan Kaiku, var den gang  i «startgropa», som hun selv sa. Hun hadde satt i gang jakten på hennes kvenske røtter, og hva som hadde formet henne og hennes identitet.

Eriksens rolle i programmet var blant annet å kommentere Birkelunds situasjon med sin faglige ballast. Helt avslutningsvis i programmet, uttalte han dette:

«Livet er en lang fortelling, og hvis du kan legge til noen kapitler til den fortellingen, både ved å se fremover og bakover, så får du sannsynligvis et rikere liv, og du får en bedre forståelse av din egen situasjon.»

Veileder

Svandhild Wilhelmsen, med røtter fra Väkkärä i Porsanger, er annen kven som med jevne mellomrom har blitt omtalt i Ruijan Kaiku.

Etter et sosialantropologisk feltarbeid hun gjorde for en del år siden, over seks måneder, inkludert mengder av såkalt deltakende observasjon der hun var i kontakt med flere hundre informanter fra Norge og Sverige og Karelen, tok hun i 2016 en mastergrad i faget. Det hele handlet blant annet om kvenske gjenstander og materialitet.

Hennes veileder var nettopp Thomas Hylland Eriksen, som blant annet skal ha rådet henne til å utgi masteroppgaven som bok. I en sak vi skrev om dette i 2020, roste hun Eriksen:

Les også: – I alle hus sa folk det samme

– Det var ubeskrivelig fint å jobbe med ham. Uten Eriksen hadde jeg ikke turt å skrive sånn som jeg gjorde, men holdt igjen ting han ba meg ta med, uttalte Wilhelmsen til Ruijan Kaiku den gang.

Mange utgivelser

Eriksen har som nevnt gitt ut over 60 bøker, deriblant titler som «Ethnicity and Nationalism. Anthropological Perspectives» og «Kulturterrorismen: Et oppgjør med tanken om kulturell renhet» (begge fra 1993).

I 1997 var han redaktør i boken «Flerkulturell forståelse» og i 2004 kom forannevnte «Røtter og føtter: identitet i en omskiftelig tid.»

Han var medredaktør for utgivelsen «Ethnic Groups and Boundaries Today: A Legacy of Fifty Years» i 2019 og for «Flerkulturelle scenarioer: Mur, bro eller båt?» fra 2023, for å nevne noen.

Åpen om diagnosen

Ifølge VG har Eriksen vært åpen om å være syk med bukspyttkjertelkreft, en diganose han fikk tilbake i 2016.

– På forhånd ville jeg trodd at jeg ville blitt veldig redd, men jeg ble ikke det. Jeg hadde ingen dødsangst, og det var en nyttig lærdom, uttalte han til UiO-podkasten «Universitetsplassen» for et par år siden.