Langfjorden, Alta. KUVA HEIDI NILIMA MONSEN
«Langfjorddagan» har spikret et rikholdig program til sommerens arrangement.
Lill Vivian Hansen
lill@ruijan-kaiku.no
– Her er det masse og få med seg, lover Gabriella Jurisic Ottesen, i arrangementskomiteen til Langfjorddagan 2018.
I år er tema «Langfjord – bygda der kulturer møtes» og arrangørene har satt norsk, kvensk og samisk kulturutveksling på programmet.
Bygda og området omkring er sommerboplass for tre reinbeitedistrikt og har lang tradisjon med samarbeid og kulturutveksling. En stor del av befolkningen i Langfjord er etterkommere av innvandrere fra Kvenland (Finland) på 1700–1800 tallet. Dette har vært og er med på å sette sitt preg på bygda.
Rikholdig program
Ottesen har vanskeligheter med å plukke ut bare ett arrangement av det rikholdige programmet. Langfjorddagan starter med norsk-samisk gudstjeneste og Langfjordrittet søndag 22. og avsluttes med bygdefesten på Samfunnshuset den 28. Her spiller Norwegian Creedence opp til dans.
I mellom disse ytterpunktene blir foredrag, aktiviteter for barn og ungdom, film, forestilling, fotoutstilling, marked og mye, mye mer. Sametingspresident Aili Keskitalo har meldt sin ankomst.
Aktivitetene vil foregå på samfunnshuset og på Altafjord Camping i tidsrommet 22.–28. juli.
– Samfunnshuset er godt synlig like etter at man har tatt av til Øksfjord på fylkesvei 882, opplyser Ottesen.
– Dette er dager du absolutt bør være i Langfjord, mener Ottesen.
Kulturutveksling
I år ønsket arrangementskomiteen å løfte frem Langfjords egen kultur og hvordan det er å vokse opp på en plass der ulike kulturer flettes i hverandre.
– Langfjord er en bygd med masse kulturer som flettes sammen. Det er fantastisk å kunne kombinere det norske, kvenske og samiske på en slik måte. Vi har tradisjoner som vi ikke er helt bevisste hvor kommer fra, sier Ottesen.
Urframføring
«Rauhaa ja Rakkhautta» – Fred og kjærlighet er tittelen på Kultnetts forestilling om kvenenes historie og kultur i musikk og fortellinger. På scenen står den svenske riksspellemannen Daniel Wiklsund på fele og trekkspill sammen med Øystein Fredriksen, vokal, gitar og trekkspill og Inger Birkelund med sine fortellinger.
Forestillingen «Rauhaa ja Rakkhautta» har tidligere blitt vist i London under festivalen Marchland ved Bridewell theatre i februar 2018 under navnet Sound of the Arctic, hvor den ble mottatt med stor entusiasme fra publikum. Forestillinga er nå tilpasset et norsk publikum, og fremføringa i Langfjord vil være den første, norske fremføringen av forestillingen. Ottesen tror denne forestillinga vil treffe mange.
Sett utenfra
Regissør Ellen-Astri Lundby viser tre filmer i løpet av uka. «Brennende minner» forbinder vår egen krigshistorie med verden i dag.
– 5 fortellinger om krig og flukt da 70 000 mennesker i Finnmark og Nord-Troms ble flyktninger i eget land under andre verdenskrig – og i sterke møter med barn som er kommet til landsdelen som flyktninger i dag. Deler av filmen er filmet i Langfjord, skriver Ottesen på Langfjorddagans facebookside.
I tillegg vises filmene «Joikefeber» og «Min mors hemmelighet».
– Hun ser på en måte på røttene våre utenfra, forklarer Ottesen.
Kurs i slektsforskning
Er du nysgjerrige på slektsforskning? På Altaford Camping vil Slekt og Data Alta holde kurs i slektsforskning 27. og 28. juli kl. 14–18. Første kursdag er forbeholdt nybegynnere og dag etter er viet viderekomne. Kursene er gratis, men det er begrenset med plasser.
– Dette kurset tror jeg blir fulltegnet ganske fort. Det er jo veldig i tiden å forske på slekta, sier Ottesen.
Ottesen tror også at årets tema vil føre til at flere ønsker å finne sin slekt.
Samarbeid
I år samarbeider Langfjorddagan med de to store reinbeitedistriktene Jaokkonjarga og Lakkonjarga, samt kvenforeningene både i Alta og Kvænangen. Lokale lag og foreninger tilbyr forskjellige aktiviteter og arrangørene ønsker å treffe et bredt publikum. Langfjorddagan 2018 støttet av både Alta og Kautokeino kommuner.
– Vi gleder oss over at besøkstallene under Langfjorddagan øker fra år til år, avslutter Ottesen.