Nå skal vi gjøre et hederlig forsøk på å få alle navnene riktig på dem som nylig møttes til språksenter-samling. Fra venstre ser vi Eirin Samuelsen, språkmedarbeider ved Kvænangen språksenter, så Anneli Naukkarinen, hun jobber ved Porsanger kvenske språksenter, fulgt av Katriina Pedersen, også hun fra Kvænangen språksenter. Så er det Mervi Erkheikki fra Alta kvenske språksenter, og til slutt de tre musketerer Bård-Gunnar Hansen og Sven Mannela fra Storfjord språksenter og Raymond Olufsen fra Vadsø kvenske språksenter. (Foto: Maureen Bjerkan Olsen)

 

Nylig holdt språksentrene sentersamling. Det ble suksess og ønske om mange repriser.

 

Maureen Bjerkan Olsen og Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no

 

– Målet er å lære av hverandre og spille hverandre gode.

Det sier deltakerne fra vår stadig voksende rekke av språksentre, som nylig samlet seg i Alta 14. til 16. oktober. De er alle med i Kväänin kieliverkko, og denne gangen var alle språksentre representert. Det er første gang på nokså lenge at det har klaffet seg slik, og tiltaket beskrives igjen som en suksess og gjentakelse verdig.

Blant andre av Bård-Gunnar Hansen, som har rukket å bli småvarm i trøya etter at han den 1. august i år startet i jobben som daglig leder ved Storfjord språksenter i Nord-Troms.

– Jeg syns det var en veldig fin samling. Vi rakk å bli kjent med hverandre, og har jobbet mye med fellestema for det videre arbeidet, sier han. Her handlet det blant annet om budsjett og om spørsmål og svar knyttet til etater som Kulturdirektoratet, samt om framtidsplaner og samarbeid språksentrene i mellom.

– Blir det mer samarbeid dere i mellom framover?

– Det tror jeg. Jeg ønsker i alle fall tettere samarbeid. Men, man må jo bli kjent først, og dette var en god start med alle samme til stede, sier lederen.

Daglig leder Bård-Gunnar Hansen fra Storfjord språksenter ønsker seg et tettere samarbeid. Jevnlige sentersamlinger er en god løsning, bekrefter han. Her ser vi ham i lag med kollega Sven Mannela, språkmedarbeider ved senteret. (Foto: Maureen Bjerkan Olsen)

Hvis vi inkluderer daglig leder, så har Storfjord språksenter i dag 4,2 stillinger. Hansen har bak seg 30 år i jobb i skolen, de siste 12 på ledernivå. Det siste året har han jobbet som idrett- og folkehelsekoordinator i Nordreisa kommune. Med slik bakgrunn var svaret logisk da sentersamlingen pratet om hvilken målgruppe de først og fremst bør jobbe for.

– Barnehagen og skolen er viktig. Det er de som skal føre både språk og kultur videre. Satsing på barn og unge er et mål også for Storfjord kommune, og vi har et prosjekt gående i barnehagen i forhold til kvensk språk og kultur. Her jobber vi med ord og uttrykk. Og i uke 48 har vi planlagt Kvensk språkuke for skolene, sier han.

Vi spurte om Hansen selv er kven.

Å spise en god middag i lag står også på menyen når det er samlinger. (Foto: Maureen Bjerkan Olsen)

– Ja. Jeg har nok ikke kalt meg kven, men jeg har røtter fra Tornedalen. På farssiden. Samboeren min er forresten fra Nord-Sverige og har mëankieli som hjemmespråk, sier Hansen.

Det han nå krysser fingrene for, er nok midler til videre ansettelse av kvensk språkarbeider. Medarbeidere og gode ressurser som Sven Mannela, han snakker både samisk, kvensk og norsk og jobber som språkmedarbeider ved senteret. Også han deltok i Alta og har allerede satt i gang en god del aktiviteter. Blant annet språkmiljø i form av kvensk sauna og språkkafé.

– Å få nok driftsmidler til å ha folk i faste stillinger, det er noe vi har ønsket oss i møte med Kulturdirektoratet. Slik at vi får kontinuitet i arbeidet vi gjør, sier lederen for et språksenter som en tid har ligget nede på den kvenske biten. Dette grunnet mangel på menneskelige ressurser.

– Så i tillegg til å få i gang aktiviteter, er det viktig for oss å bli mer synlig i forhold til det kvenske arbeidet i Storfjord kommune, avrunder Hansen.

 

Naukkarinen var snartenkt og besørget forevigelse i form av et selvbilde, en sjølfi. (Foto: Maureen Bjerkan Olsen)