I helgen som var ble det arrangert kvensk musikkverksted for unge kvenske musikkinteresserte. (Foto Gro Raattama)
Ungdommer fikk en god mulighet til å lære mer om kvensk kultur og musikk.
Tale Igeland Eilertsen
tale@ruijan-kaiku.no
Sist helg var det kvensk musikkverksted på Tvibit i Tromsø, i regi av JM Norway. Verkstedet var åpent for alle interesserte mellom 18 – 30 år, og stilte ingen notekrav, men det var dog en fordel om man fra før kunne synge eller spille et instrument.
– Det gikk veldig fint, det var en fin gjeng med sju ungdommer, forteller Gro Raattama som var produsent for verkstedet.
Kvensk tilknytning
– Jeg håper vi har inspirert noen til å fortsette å dypdykke i det kvenske, sier hun.
I forkant av arrangementet skrev arrangørene på sine nettsider at verkstedet ville være en møteplass for unge med interesse for kvensk kultur, musikk og musikkarv. Helgen var fylt med workshops og foredrag der deltakerne fikk lære om kvensk kultur og historie, og dele erfaringer med hverandre.
Les også: Kvensk musikkverksted for unge voksne
– Vi startet med en felles del der alle fikk fortelle om startpunktene man hadde. Der kom det fram at noen hadde sterk tilknytning til det kvenske, og noen litt mindre, sier Raattama.
Fint å fordype seg
Under verkstedet var det mye oppmerksomhet på vokalmusikk, med mye tekst på det de jobbet med. Felles for samtlige deltakere var at alle likte å synge. Nivået og erfaring varierte, der noen studerer for å bli utdannet sanger, mens andre synger mest for seg selv.
– Deltakerne var veldig positive, det var kjempefint å kunne fordype seg i kvensk kultur og musikk, forteller Raattama.
Hun forteller at de sammen med med-instruktør Mikal Lundemo hentet fram ulike materiale, som de oppfatter som kvensk musikk. Det ble hentet fram noe viser og noe slottemusikk, folkemusikk og dansemusikk som ble danset til før.
– Så brukte vi også noe nyskrevet tekst fra Kvensk Institutt fra 2019, og har plukket litt fra forskjellige steder, sier Raattama.
Gøy og lærerik
Under verkstedet fikk ungdommene også besøk av musiker Ola Graff. Han jobber med Nord-Norsk folkemusikksamling på Norges arktiske universitetsmuseum, og har jobbet med arkivet i mange år. Han fortalte om hva arkivet inneholder av kvensk kultur og musikk, og at det er mye materiale der ute som ikke blir brukt så mye i dag.
Tilbakemeldinger fra arrangør og deltakere tyder på at musikkverkstedet var en gøy og lærerik suksess, noe Raattama kan bekrefte.
– Det var flere som fortalte at de hadde lyst å gjøre mer av dette, så det var en utrolig fin tilbakemelding, sier hun.