Vardø har startet det som nok blir ei lang og ubrutt rekke av flagginger og markeringer for Kvenfolkets dag. (Foto: Maureen Bjerkan Olsen)

 

I uminnelige tider har finlendere bidratt i Vardø. Det vet ordføreren å sette pris på.

 

Maureen Bjerkan Olsen og Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no

 

– Jeg håper helt klart at dette blir årlig, sier ordfører Ørjan Jensen. (Foto: Maureen Bjerkan Olsen)

Lenge manglet Vardø kvenflagg, inntil ordfører Ørjan Jensen (MDG) ga beskjed om at det måtte kjøpes inn. Noe som ble gjort.

Dagen er viktig, sier han overfor Ruijan Kaiku, også vi var til stede den 16. mars i fiskeribyen, for øvrig Vest-Europas østligste by. I byen var det opptakt til snøballkrigen Yukigassen og Kvenfolkets dag i skjønn forening, og Jensen var med begge steder. Han spiller nemlig selv på et lokalt lag.

Borte på museet flokket folk seg for å høre Einar Niemi, han satte kvenene og Kvenfolkets dag inn i et historisk perspektiv.

– Det som ble avgjørende for at kvenene ble stigmatisert og særlig passet på, det var begrepet innvandrer, fikk folk høre Einar Niemi si. Et begrep som legitimerte den særlig strenge politikken mot kvenene, sa historikeren, som viste til den lange og triste historien som nå er til kommisjons-behandling.

Slekta til ordfører Ørjan Jensen har bodd i Vardø i rundt 200 år, han er glad i historie og håpet i det lengste å finne kvenske røtter. Kanskje også samiske og russiske.

– Kanskje det kunne ha sneket seg inn noen slike gener. Men jeg ble skuffet. Dessverre. Gentesten viste 90 prosent norsk og ti prosent tysk, sier Jensen.

Den årlige Yukigassen varer hele langhelga, med lørdagen som den store kampdagen. Her ser vi et velkjent lokalt lag. (Maureen Bjerkan Olsen)

Fra Niemis foredrag kan man godt forstå hvorfor mange av dagens kvener ønsker seg vekk fra innvandrer-begrepet. Og over til en definisjon hvor kvenene er «et folk som alltid har vært her.» I Vardø er likevel nærheten til det finske svært sterk, kunne Jensen bekrefte. Så sterk at det langt ifra er bare bare å fristille seg fra vissheten om den lange og stolte innvandringen av finsktalende.

Kjent monument i fiskeribyen Vardø. (Foto: Maureen Bjerkan Olsen)

– Historien er viktig å ha med seg når man bygger et samfunn. Det er røttene til byen vår. For meg er det derfor viktig å kunne noe om den finske innvandringen til Vardø.  Vi vet at veldig mange vardøværinger har finske etternavn, og at finlendere har bidratt positivt i Vardø, i veldig mange hundre år. Og som fortsatt bidrar svært positivt, på alle områder i Vardø-samfunnet. I fiskeriene, som håndverkere, i husholdningene og i stell av eldre og syke. Så ja, jeg syns det er en flott dag å feire. Den feires med stor glede, sier han.

– Dette er første året at vi gjør et sånt arrangement og flagger med kvenflagget, nå håper jeg det blir både flagging og arrangement hvert eneste år, oppsummerer ordføreren.

Kald krig preget Vardø denne helga. Nemlig snøballer som skal hives på motstandere. Med på kjøpet fikk Yukigassen-deltakere oppleve fin iskunst. (Foto: Maureen Bjerkan Olsen)