Kom og lytt til hva de unge, fremadstormende har å fortelle. (Foto/fotomontasje: Privat/Norges arktiske universitetsmuseum)

 

Universitetsmuseet i nord inviterer til samtale.

 

Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no

 

Hvordan navigerer dagens unge mellom det kvenske, samiske og norske? Det spør man seg i arrangementet «En gang en fremmed – alltid en fremmed?» som finner sted onsdag 22. november fra klokken 19 til 20 ved Norges arktiske universitetsmuseum.

Vi er med andre ord i Tromsø, og hvis også du er i nærheten, er du hjertelig velkommen til en samtale om ung, etnisk identitet i kjølvannet av fornorskningen.

«Samer og kvener i tjueårene i dag er etterkommere av dem som opplevde fornorskningen på sitt verste. I motsetning til sine forfedre har de vokst opp i ei tid hvor det å ta vare på sin kulturarv er en del av den offentlige samtalen, og i ei tid hvor mange unge er aktive i arbeidet med å finne tilbake til det som har vært», begrunnes det fra arrangørhold i ei nylig pressemelding.

Dagens identitet?

Sterke, unge navn står på plakaten. Poet og forfatter M. Seppola Simonsen, journalist og aktivist Dávvet Bruun-Solbakk, kunstner Åsne Kummeneje Mellem og student, reindriftssame og skuespiller Aili Kristine Eira. De skal fortelle om sin tilknytning til det kvenske og samiske, dele egne refleksjoner rundt hva det innebærer for dem å være ung same og kven.

– Den kulturelle tilhørigheten er en viktig del av identiteten til alle fire. Samtidig som de utforsker hva det vil si å være en «moderne» same eller kven, må de forholde seg til det kollektive oppgjøret som tas med en vanskelig historie. Å høre deres tanker og erfaringer blir interessant, sier Siri Asphaug Holmøy, formidlingsrådgiver ved Norges arktiske universitetsmuseum. Holmøy skal også lede samtalen.

Fortsatt gjeldende?

Samtalen tar for øvrig utgangspunkt i utstillingen «Alltid en fremmed» som åpnet på museet tidligere i år. Den forteller om skoleinternatene i Nord-Norge. Mange internatbarn forklarer at de mistet følelsen av å høre hjemme et sted.

Arrangørene spør således om følelsen av å være fremmed fortsatt er gjeldende blant unge samer og kvener.

– Hvordan oppleves det å balansere mellom det norske, samiske og kvenske i dag? Vi tror Dávvet, Aili, Åsne og M Seppola har erfaringer som vil være interessant for et bredt publikum, sier Asphaug Holmøy.