Hyggelig minne fra den gang da: Kommisjonen foreviget under markeringen av Kvenfolkets dag, Kvääninkansan päivää tilbake i 2022. (Arkivfoto: Sannhets- og forsoningskommisjonen)

 

Tålmodighet er en dyd, oppfølgingen av Sannhetskommisjonens rapport vil foregå over år.

 

Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no

 

«Den samlede oppfølgingen av Stortingets vedtak er en langsiktig prosess. Noen vedtak kan svares ut ganske raskt, mens andre, som etablering av et nasjonalt kompetansesenter om fornorskningspolitikk og urett, vil kreve nærmere utredning.»

Dette framgår i ei fersk pressemeldingen fra regjeringen, som jo har fått i oppdrag å følge opp Stortingets vedtak etter sistnevntes behandling av sannhets- og forsoningskommisjonens rapport den 12. november i fjor.

Vedtakene som ble gjort i Stortinget går over flere departementers fagområder, med Kommunal- og distriktsdepartementet som den som koordinerer oppfølgingen. Dette vil skje i dialog med de relevante departementene, og arbeidet er i gang, meldes det.

De fleste vedtakene, skriver regjeringen, gjelder på ulike måter språk og kultur. Her handler det stort sett om å styrke og bygge videre på politikk og tiltak som allerede er i gang. Noen vedtak berører også både kommuner og fylkeskommuner. De skriver videre:

«I oppfølgingen av vedtakene skal det være konsultasjoner med Sametinget. Kvenske/norskfinske og skogfinske organisasjoner vil også bli involvert i arbeidet.»

Vi tar med at regjeringen hvert år skal melde til Stortinget hvordan arbeidet følges opp. Noe som skal skje ved framleggelse av statsbudsjettet. Arbeid og oppfølging vil framgå av de relevante fagdepartementenes budsjettproposisjoner, samtidig som Stortinget også har bedt om at det skal legges fram en helhetlig melding om forsoningspolitikken og status i oppfølgingsarbeidet en gang i hver stortingsperiode. Den første meldingen vil bli lagt fram i 2027, loves det.