Kulturmarkør-dommen har falt: Juryen melder om stor variasjon og høy kvalitet på bidragene til Ruijan Kaikus konkurranse om beste kvenske kulturmarkør 2019 (fra venstre) Ivar Johnsen, Heidi Nilima Monsen og Rune Sundelin. (Foto: Privat)
Vinnerne i Ruijan Kaikus kulturmarkørkonkurranse kåret: Les juryens vurderinger og begrunnelser.
Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no
Konkurransen ble utlyst i fjor høst, og juryen har bestått av Ivar Johnsen, Rune Sundelin og Heidi Nilima Monsen. Trekløveret har dette å si etter at vinnerne nylig ble kåret.
– Vi er svært imponert over alle bidragene som har kommet inn, og samtidig over den store variasjonen og høye kvaliteten på de innsendte bidragene.
Det har vært et herlig luksusproblem å komme fram til vinnerne.
– Det har absolutt ikke vært lett, og juryen hadde noen runder for å bli enige. Det var svært jevnt i toppen, sier Johnsen, Sundelin og Monsen.
Vinnerbidraget
– Når kommer det ut i produksjon? Vi tar tre eksemplarer hver, sier juryen om årets vinnerbidrag, et rundt smykke i hamret sølv med lærreim laget av Elly Kjernsholen fra Børselv og Lillehammer.
– Vinnerbidraget skapte tydelig begeistring blant oss i juryen. Både på grunn av sin universale enkelhet, men også fordi smykket er noe som kan brukes av de fleste, så vel i formelle som uformelle sammenhenger, sier juryen.
Les mer om vinneren her: Lager kvensk kunst i ulike teknikker
Og enda mer her: Det enkle var det beste
En god nummer to
Den «halvformelle» kvenvesten sendt inn fra Kainun institutti, var også en klar juryfavoritt. Vesten er sydd av Else Olsen, og endte etter endt bedømming på en finfin andreplass.
– Dette er et veldig fint og høvelig plagg, som man gjerne kan bruke i formelle sammenhenger hvor kvendrakten hadde blitt for «mye». Siden den også likner på vesten fra kvendrakten, vekker vesten klare kvenske assosiasjoner, sier juryen.
– Vi ser også for oss at denne vesten vil passe supert med en av skjortene designet av Liss-Beth Gjertsen Nyby, sier de.
Les mer her: Hverdag og fest – vest er best
Strikk på tredje
Til konkurransen kom det inn mange strikkede bidrag, og juryen bemerker at kvener tydeligvis har interesse for faget.
– Egentlig burde vi hatt en egen konkurranse for bare strikkede og heklede kulturmarkører, sier de.
For å hedre den kvenske strikkegleden, og fordi hun var en verdig vinner, melder juryen at tredjeplassen går til kvenvottene designet av Lisa Vangen.
– Vottene representerer et svært lekkert design, som vi helt klart ser potensialet i til å bli en hit, sier juryen.
Les mer om Lisa Vangens kvenvott her: Tok grep om votten
Hederlig omtale
I tillegg til pengepremie på henholdsvis kroner 3.000, 2.000 og 1.000, får vinnerne også Ruijan Kaikus nydesignete luksuskrus. Her hadde juryen anledning til å gi ut ytterligere 3 krus til bidrag som utmerket seg, i praksis plassene etter «pallen.»
Se kveenikuppi fra Ruijan Kaiku: Sjekk vårt nye kvenkrus
– Her strevde vi noe med å komme til den store enighet, så det endte med at vi valgte å dele ut et krus ekstra, sier juryens folk.
– Vinnerne av krus er Beates systue for sin kvenluhkka, Liss-Beth Gjertsen Nyby for sin fine skjorte, Anne-Gerd Jonassen for den etter hvert så berømte kvensokken, og Stig Nodland for hårpynt i skinn- og lærarbeid.
Du kan også vinne krus
Til sist melder juryen at de vil gi også publikum anledning til å kåre sin favoritt.
– Dette vil skje ved en uhøytidelig avstemming på Facebook, hvor bidragsyteren bak det mest populære bidraget får et krus. I tillegg trekker vi en vinner av krus også blant dem i publikum som var med å stemme, sier juryen.
Ruijan Kaiku gratulerer vinnerne av kulturmarkørkonkurransen, og sender herved en stor takk til samtlige som har bidratt.