Etter premieren var det gratulasjoner. Her ser vi Margrete Vidal til venstre, hun og filmskaper Kathrine Ulstein Johansen får blomster fra Hilde Skanke. Her skulle også den andre kvendetektiven vært med, men dessverre kom ikke Lilly Emilie Heggelund seg til Børselv på grunn av dårlig vær. (Foto: Arne Hauge)

 

Det hele ble større enn hun på forhånd trodde. Men kvendetektiv Margrete Vidal takler rampelyset og er glad for rollen i filmen. – Har lært veldig mye, sier hun.

 

Maureen Bjerkan Olsen og Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no

 

– Nei, jeg var ikke særlig nervøs før premieren, men jeg sang Bohemian Rhapsody på vei hit, for å roe meg selv litt ned. Jeg var ganske oppspilt over at i dag skulle vi få se filmen for første gang.

Det sier den ene av de to detektivene i Siivets nye film «Kvendetektivene.»

Det er ingen grunn til uro. Det ble en skikkelig flott og ungdommelig film. En film med masse hjerte og humør og lave skuldre. Noe publikum visste å sette pris på. De humret og flirte og etterpå klappet de grundig. Da ble det stor lettelse for dem som har jobbet og stått på for å realisere produksjonen. Inkludert unge Vidal. Som knapt fikk bevegd seg rundt i lokalet etterpå, fordi folk kom for å gratulere og kommentere og spørre. Så også vi, vi spurte om hun selv ble fornøyd med det hun fikk se.

– Ja. Jeg ble veldig fornøyd, og syns at filmen ble både fin og morsom. Sikkert også lærerik, svarer hun, og sier dette til hvor lang tid det tok.

Møte med-snakkere

– Noen måneder, og etterpå føltes det som den ble ferdig på rekordtid, sier Vidal.

Blant de mer enn 70 som driblet seg gjennom snøbygene og fant fram til Kvensk institutt, var det også en god del kjentfolk. (Foto: Arne Hauge)

Faktisk, forteller hun, jobbet de en del på hytta også, før altså Siivets folk klipte og limte den sammen i høyt tempo sånn at den rakk førpremiere en måned før Kvenfolkets dag.

Været gjorde at kollega Lilly Emilie Heggelund ble forhindret til premieren i Børselv onsdag denne uka. Det var synd, og betød også at det ble ekstra mye på den andre detektiven. Svare på nysgjerrige spørsmål fra publikum og media. Vi spør hva hun syns var aller artigst som detektiv-hovedperson i filmen.

Til og med en ung statssekretær kom for å se premieren. Hun heter forresten Agnete Masternes Hanssen. (Foto: Arne Hauge)

– Det mest artige var å møte andre folk som snakker det samme minoritetsspråket som meg. Det, og alt vi fikk lære underveis i filmingen.

Les også: Et artig scoop å ha med unge Olver i filmen

– Men var det vanskelig arbeid? Ble dere nervøse? For eksempel når dere var på Karl Johan og skulle spørre folk om det kvenske?

Kaos, men bare i starten

– Jeg trodde at jeg skulle takle det godt, fordi jeg er et ganske framover-menneske. Men så kom den indre introverten i meg, den kikket inn og da ble det litt kaos inni hodet. Men det var bare i starten, den første gangen, sier hun, og forteller at Lilly var en god kollega og støtte og at alt ordnet seg.

– Tror du det blir mer film på deg, nå som du har mer erfaring?

– Vet ikke. Jeg har ikke fått høre om noe ennå. Men det hadde vært kult om det kunne vært en film til, bekrefter hun, men minner om at mye skal klaffe som har med avtaler og søknader og penger å gjøre.

– De vi har pratet med blant publikum var veldig fornøyd. Særlig at det var ungdommen som var hovedpersoner og som intervjuet. Men det var planen, sant?

– Ja, det var jo hele temaet egentlig. De hadde ikke så særlig lyst til å få med så mange gamlinger i det her. Men vi måtte jo få inn noen, for å få litt mer dybde og forståelse i det, sier Vidal.

Større enn hun trodde

«Kvendetektivene» skal vises på NRK1 på Kvenfolkets dag, altså den 16. mars i år. Klokka 21.20.

At det blir kjentfolk på rikskanalen har særlig lærerne til Margrete fått med seg. Selv er hun en smule, fremmedord, ambivalent til all oppmerksomheten. At filmen for eksempel skulle finne på å «fære på kino», det vil i hvert fall ikke være i tråd med hennes intensjon. Fordi da kan både medelever og andre folk hun kjenner se den.

– Alle lærerne på min skole har sagt at de gleder seg sånn til å se den filmen. De har minnet meg på det annen hver dag, bokstavelig talt, at de er så stolt og sånn. Man visste nok ikke på forhånd at det skulle bli så mye og så stort, da man meldte seg på.

– Men det betyr vel ikke så mye, og jeg er egentlig veldig glad, oppsummerer kvendetektiven Margrete Vidal.

 

De jobbet godt i lag, og blomstene er velfortjent. (Foto: Arne Hauge)