Lussi. Det høres lite skummelt ut, men er alt annet enn det. Her tatt på fersken og avbildet slik tegneren Wilfred Hildonen så henne.
Er du godt i gang med juleforberedelsen? Da kan du sikkert sove trygt selv om vi står foran ei ekstra skummel natt.
Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no
«Årets farligste natt.» «Tegn kors av tjære over dører og vinduer.» «Nåde den som ikke er godt i gang.»
Godt i gang med juleskikker og juleforberedelser.
Det må du for å unngå at Lussi, den lumske beskytterinnen av førjulsskikker og førjulsfrister, kommer på besøk.
Det du først og fremst må være ferdig med av forberedelser, er logiske 2024-ting som tresking og spinning.
Tresking er vi noe usikre på, men spinning i sal er ennå populært, så der krysser vi av for høy måloppnåelse. Spørsmålet er om du natt til 13. desember også er godt i gang med bakingen? Eventuelt også bryggingen? Det brygger oftere enn før opp til dårlig vær og mindre fred, så vi krysser av for godkjent der også. Men har du vasket i huset? Fått opp julestjerner og staker og duker og hvem vet? Er juleneket på plass? Hva med langsiktige planer knyttet til juletre og graut til nissen? Detaljer teller, best å passe på.
Den 13. desember regnes nemlig som dagen da juletiden for alvor tar til, en fin tid for de fleste, problemet er at natten før, natten mellom 12. og 13. desember står beskrevet som den skumleste natten i året. Og den mørkeste.
For lenge siden brukte man nemlig en annen kalender, folk trodde at natten mellom de to datoene var årets lengste. Så skiftet man fra den gamle julianske kalenderen til den gregorianske, og i dag vet vi at årets lengste natt – og korteste dag – er rundt 21. eller 22. desember. I sjeldne tilfeller den 20. eller 23. Det varierer med hvor mye vår nordlige halvkule heller bort fra sola. Uansett, den verste natten i året er rundt ti dager før:
«I en blanding av folkelige, katolske og førkristne skikker ble natta etter hvert også regnet som årets farligste; i Norden har natta vært forbundet med mye overtro og onde makter i en kamp mellom lys og mørke», står det beskrevet.
I kalenderen
Her passer det å nevne at Kvenungdommen har medlemmer som vokste opp med tradisjonen rundt Lussin pitkäyö – Lussi Langnatt. I dag bidrar de til at natten lever videre i typisk nordnorsk og kvensk tradisjon, blant annet i kalenderen de laget til den populære språkpakken «Käytä kieltä.»
– Vi i Kvenungdommen har valgt å ha akkurat denne merkedagen med i kalenderen fordi flere har vokst opp med den. Den har ikke vært synlig i det offentlige, selv om det har vært en viktig fortelling i kvenske områder, sier Kvääninuorets Sofie Kampen i en kommentar til saken.
– Vi ønsker jo at typisk nordnorsk tradisjon skal få ta like stor plass som andre viktige feiringer som Lucia, sier Kampen, som understreker at de to merkedagene har ulike navn på kvensk. Nemlig:
Lussi Langnatt – Lussin pitkäyö
Luciadagen – Lucianpäivä
Lussi. Det høres lite skummelt ut, men er alt annet enn det. Lussi er nemlig en fryktelig vette, noen mente hun var ei trollkjerring selv om vette regnes som fellesbetegnelse for alle overnaturlige vesener. Ofte når Lussi farter rundt har hun med seg rene følget av lyssky skapninger. Hang-arounds av alle slag fra historiens velfylt vette-skap.
Historisk har Lussi sannsynligvis lite med Lucia å gjøre, altså den unge kvinnelige martyren fra Sicilia som ble brent på bålet tidlig i det fjerde århundre og som vi feirer med lysfest den 13. desember. Lussi har trolig mer å gjøre med den falne engelen Lucifer, altså noe mørkt og skummelt. Men navnene likner på hverandre, det er sikkert. Noe annet som også bidrar til eventuell forvirring, er at begge tradisjonene rundt Lussi langnatt og Luciadagen handler om det samme døgnet; den lengste natten og den korteste dagen.
Ja ha, tenker kanskje du, hva har dette med meg å gjøre?
Jo, det har nemlig med deg å gjøre hvis du sløver med årets juleforberedelse. Hvis du i tillegg er ute den aktuelle natta, for eksempel går tur med inkontinent hund, ligger du og din firbente venn tynt an. Saken er nemlig den at hvis Lussi og hennes følge ser mennesker eller dyr på sin vettløse ferd denne natta, kan de finne på å rappe dem med seg. Hva som videre skjer vet få, best å tenke på noe annet.
Så luft hunden tidlig på kvelden, vær innendørs og ligg trygt i jule-forkant med ting og tang, lyder rådet.
Selv inne kan hundreogett være ute. Midt i egen stue, hvis du ligger jule-bakpå, kan du få deg en overraskelse som måler seg med det skumleste på Netflix. Nemlig brått å få øye på Lussis «rasende, hvite, forvridde ansikt presset mot ruta.»
Et plutselig tryne ut av det blå, midt i natten og klistret mot isolerglasset i egen stue, er aldri bra, men mye annet ufint venter den som lar adventen skure uten å legge alle kluter til. Til og med skade på huset. Særlig pipa kan tradisjonelt få gjennomgå. Fint, sier kanskje du, jeg har panelovner og gulvbåren varme, men ennå fyrer mange med ved, og da kan Lussi og co finne på å legge seg i bratt stup fra oven, stupe imot kåken din mens den vokser i størrelse foran blikket hennes, før hun med ille presisjon raser ned gjennom pipa di. Hvor hun og hennes kumpaner i verste fall kan sprenge i stykker både leca-elementer og Jøtul-ovn. Sliter du med dårlig trekk blir det forbigående mye verre, bør det advares. Tenk også gjennom forklaringen din til forsikringsselskapet, lyder etterpåklokskapen.
Vaske og bake. Noen er sikkert i tvil om de holder skjema, så derfor er Lussi langnatt også den natten hvor rådet er å la lysene brenne helt til morgengry. Det holder de underjordiske ekstra unna, antar man om denne nokså brannfarlige skikken. Her kan vi lett spekulere i ordtaket om at «ute av syne ute av sinn», ganske enkelt fordi masse lys inne gir null sikt ut i natten. Psykologisk fortrenging. Det er fristende å holde seg lykkelig uvitende om alt som lusker rundt ute i mørket.
Der har vi det. Lussi langnatt. Den eneste natten i året da til og med dyr kan snakke med hverandre. Det passer jo bra for deg og den nødne hunden din, for da kan sikkert den lokale kråka gi den et nabovarsel. Bedre at hunden springer hjem med deg på slep enn at Lussi finner dere.
I påvente av Lussi langnatt og lysfesten dagen derpå; Ruijan Kaikus lesere anses herved som opplyst. Og advart. Husk, vi har ingen abonnenter å miste.
God jul.
Kilder:
Nysgjerrigper.no
Wikipedia.no
Uit.no
Forskning.no
Store norske leksikon