Helgens fellesarrangement ble betegnet som en stor suksess. Kuva: Alf E. Hansen

Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no

Første helga i august ble leiren «Ett språk, en kultur, ett folk» arrangert i Kiruna. Et femtitalls kvener/lantalaiset/tornedalinger hadde for første gang i historien et felles stort arrangement, der felles kultur, historie og språk sto i sentrum, meldes det fra Norske Kveners Forbund.

Positivt mottatt

 Fredagen ble avsluttet med tradisjonell kvensk notdragning, der tre generasjoner deltok. De minste var fra 2,5 år gamle, og ungene stortrivdes, heter det fra arrangørhold. Fangsten av sik og harr ble grillet på bålet på stranden i regnværet, også det en stor opplevelse for store og små. Arrangøren kaller responsen fra deltakerne for enormt positivt, noe de tar som et tegn på at komiteen på fire – Gøran Johansson og Søren Fjellborg fra Sverige, samt Jan Daleng og Alf Einar Hansen fra Norge – hadde satt sammen et bra program.

Deltakerne besøkte Hembygdsgården. Kuva: Jan Daleng.

 Vi har klart å skape et fundament som vi nå kommer til å bygge videre på. Det blir nye arrangementer i årene som kommer, slik at vi klarer å redde en kultur som to lands regjeringer tidligere, nesten greide å fjerne. Vi håper på forståelse for at vi ønsker at det kulturelle mangfoldet kan føres videre, melder arrangøren.

Varierte foredrag

Mange ulike forelesere deltok med ulike emner,  Blant foreleserne kan nevnes: Kerstin Salomonsson, ordførande i STR-T. Birgitta Rantatalo om revitaliseringsarbetet i Kirunaområdet med fokus på stedsnavn. Prof. emeritus Henning Johansson med en historisk betraktning og dokumentering av historien. Curt Persson om rasebiologi. Reidun Mellem om felles historie over landegrensene. Terje Aronsen med «Kipu», smerte, om fornorskningen. Anders Karlsson om flyttingen av Kiruna. Alf E. Hansen om genuin kvensk byggeskikk. Jan Daleng om rekonstruksjon av tapt historie etter tyskernes brenning av Finnmark og Nord-Troms, samt andre personer og innslag med kvenske filmer, og ulike kulturinnslag.

Alf E. Hansen med litt av fangsten. Kuva: Jan Daleng