Prosjekt «Lys mellom husan» har holdt på siden 2022, og har rukket å besøke mange av kommunene i Finnmark. (Illustrasjonsfoto/arkiv: Finnmark fotballkrets)
Lys mellom husan: Et av prosjektet mål er å «bygge identiteten mellom det samiske, kvenske og det norske.»
Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no
Prosjektet er fireårig og har har trespråklig navn. I flere år nå har «Näkö taloitten välissä – Lys mellom husan» samlet unge og voksne til fotballglede i trygge rammer. Nylig var de i Honningsvåg i Nordkapp kommune, og kommende helg, lørdag 29. og søndag 20. oktober, samles de i Alta for noe de har kalt Stjernehelga. Her inviteres alle ungdommer og voksne med funksjonsnedsettelser til spennende aktiviteter.
Det var sist søndag at Radio Nordkapp kunne melde at Sametinget nylig har bevilget 250 000 kroner til prosjektet. Den totale kostnadsrammen for inneværende år er for øvrig på 4,8 millioner kroner. Prosjektet har 12 samarbeidspartnere, blant andre Finnmarkseiendommen Fefo, Sametinget og Kvensk institutt.
– Sametinget støtter dette prosjektet fordi vi har tillit til at slike tiltak har en positiv effekt. Vi er glade for at en aktør som Finnmark fotballkrets tar et slikt samfunnsansvar, og håper dette kan inspirere andre større organisasjoner til å starte lignende initiativer, sier sametingspresident Silje Karine Muotka i ei pressemelding.
Radio Nordkapp opplyser at målet med prosjektet er å inspirere lokalsamfunnene og frivilligheten til å fortsatt gjøre en god og viktig jobb i hverdagen:
«Prosjektets videre mål er å bygge identiteten mellom det samiske, kvenske og det norske, skape trygge lokalsamfunn, aktiviteter på tvers av generasjoner som igjen skaper kommunikasjonsarenaer, skape fotballglede ute i lokalsamfunnene, styrke kompetansen i organisasjoner, lag og foreninger og bidra til å minske uenigheter og motsetninger i kommunene ved å bygge broer gjennom mangfold i det flerkulturelle Finnmark.»
«Lys mellom husan» ledes av Finnmark fotballkrets og skal ut til samtlige kommuner i Finnmark. Konseptet bygger på «Jakten på bolyst»-prosjektet som ble avsluttet i 2021, og hovedhensikten er å inspirere til mer frivillighet og økt aktivitet. Vi tar også med at prosjektet er helårlig, og at det skal ut med to dagsarrangementer i hver kommune – et for samfunn og et for fotball. I tillegg blir det flere aktiviteter gjennom årene i hver enkelt kommune, blant annet en inspirasjonskveld for frivilligheten.