Denne boka skal friste finlendere til finnmarksbesøk. Også finlendere er et turglad folkeslag, sier forfatteren av boka. (Oppslagsbilde)
Med sin turbok uten folk retter forfatter Harri Ahonen all oppmerksomhet på naturen.
Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no
«On kyseessä sitten Måsøy (kveeniksi/suomeksi Moseija, pohjoissaameksi Muosát) tai Nordkapp (kveeniksi/suomeksi Kappa, pohjoissaameksi Davvinjárga).»
Det var i september 2019 at vi skrev om Harri Ahonen fra Tampere i Finland. Da var han på ukelange ekskursjoner rundt om i Finnmark fylke, hvor han samlet inn bilder og tekst til ei turbok. Nå er turboka ute, og som det framgår av linjene vi startet med, så er kvenske stedsnavn på ingen måte glemt, men sidestilt med de finske og nordsamiske.
Boka er ute på Tammi forlag, den har 160 sider mellom soft-cover med flapp, og tar for seg tradisjonelle tur- og toppturmål fra Hasvik og Loppa i vest til Bugøynes og Kirkenes i øst. Også turmål i sørlige områder som Kautokeino og Karasjok er med, slik at boka har totalt 11 geografiske hovedområder beskrevet, hver med en lang rekke ulike turer til fots og på sykkel.
Finnmark i finske hjerter
– Å gå på tur blir stadig mer populært. Og vi liker å reise, sa Harri forrige gang vi snakket med ham. Den finske reiselysten knyttet han an til flere hundre års utvandring fra eget hjemland til havlandet Ruija, og kvenene – kveenit på finsk, sa Ahonen, var noe alle finske barn lærte om i skolen.
– For oss finlendere har Finnmark en spesiell plass i hjertet. Tanken på alle kvenene som vandret ut og skapte seg et nytt liv her, er en glad tanke for oss finlendere. Derfor liker vi å komme hit og se, sa han.
Les også: – Vi kaller dere kveenit
Boka heter «Pohjois-Norjan – kauneimmat luontokohteet. Retkeilijän Finnmark – Varanginvuonolta Altaan», som oversatt til norsk betyr at boka handler om fotturisme på de vakreste naturområdene i Finnmark, fra Varangerfjorden til Alta.
Uten folk
Ahonen har laget ei bilderik og fin bok, krydret med små kart som gjør det enkelt å finne fram på de ulike turene. Som finnmarking kjenner man seg igjen og får lyst til å dra på tur. Det er bilder av naturen vår, inkludert rein og sau, ryper og ørn og sjøfugl.
Men det er ei folketom bok. Kun et lite forfatterfoto, ellers ingen tobente å se. Dette altså i kontrast til våre hjemlige turbøker som gjerne kryr av sprekinger som tar selfie og glade turgåere som smiler med armene strukket i været. Fordi de har beseiret noe, nådd en eller annen topp. Vi tror grepet er gjort bevisst, og endte med å like det. Boka ble roligere og mer lavmælt, naturen og de spor vi mennesker setter etter oss i naturen – trer bedre og mer uforstyrret fram.
Vi tar med at Ahonen har skrevet flere bøker, og at også den siste lar seg bestille fra Norge. Adlibris har den. Her er lenka:
«Pohjois-Norjan – kauneimmat luontokohteet. Retkeilijän Finnmark – Varanginvuonolta Altaan»