Lillian Magnussen var med på å utforme kvendrakten. Hun takket ja til å holde kurs i kvendraktsøm denne vinteren, i håp om å føre kunnskapen videre. (Kuva: Pål Vegard Eriksen)

 

Lillian Magnussen fra Målselv var i hin hårde dager med på utviklingen av Kväänipuku/Kvendrakten. For tiden holder hun sømkurs i Nordreisa. Til tross for at hun sitter på en viss ansvarsfølelse, kan dette kurset være det siste.

 

Pål Vegard Eriksen
pal@ruijan-kaiku.no

 

– Vi er godt i gang, dette er den tredje kurshelga, og så har vi fire etter nyttår. Det sier kurslærer Lillian Magnussen når Ruijan Kaiku er innom kurslokalene på Hansinkenttä/Storslett.

– Det betyr at draktene er klare til 17. mai?

– Ja, det krever god innsats av deltakerne, både i kurshelgene og hjemme. Men jeg synes det går bra, deltakerne er ivrige og vi ser resultater. Og selv om det er mye pirk, så er de positive.

Interessen rundt kurset var stor. Det ble fylt opp på kort tid og klargjort for venteliste.

– Jeg satte egentlig et tak på maks åtte deltakere, men så ble det bedd for den niende (som også fikk plass, journ. anm). Det er ikke så god plass i disse lokalene, og det krever egentlig stor plass med klipping og store stoffstykker utover, men det har jenket seg til, sier hun.

Kjører 3500 kilometer for å sy sin egen kvendrakt

Med fra start

Til tross for at Magnussen hevder å skulle «pensjonere» seg fra kursvirksomhet, var det ikke vanskelig for henne å takke ja til å være instruktør på dette kurset. Hun sier hun føler et visst ansvar ovenfor kvendrakten:

– Jeg hadde jo i bakhodet at jeg ønsket å føre dette videre, og føler et visst ansvar for at det ikke skal stoppe opp, ettersom jeg i sin tid var med på å utvikle den, sier hun.

– Kompetansesenteret for husflid og småindustri på Olsborg fikk i oppdrag fra Norske kveners forbund å utvikle en drakt. Utfra det de fant av tegninger, fotografier og besøk på museer i Finland, så tegnet de en drakt som jeg skulle være med å lage mønster og sømbeskrivelser til. Det gjalt både herre- og damedrakten, og det var et stort oppdrag, sier Magnussen.


Lillian Magnussen har hatt hånd på kvendrakten helt fra starten av, for over tjue år siden. Pågående kurs kan imidlertid være det siste fra hennes side. (Kuva: Pål Vegard Eriksen)

De fem «utvalgte»

Framdriften i starten gikk ikke helt smertefritt. I juni-utgivelsen av papiravisa Ruijan Kaiku i 2001 kunne en lese at kvendrakten fremdeles ikke var i produksjon, til tross for at drakten var klar:

«Kvendrakten – både kvinne- og herremodellen – har vært ferdig i over et år, men vi kunne ikke se en eneste kvendrakt på 17. mai i år heller. Drakten er ikke kommet i produksjon, fordi Norske kveners forbund ikke har penger til å starte kurs for utdanning av syere. Et titalls norske systuer eller etablerte syere er interesserte i å sy kvendrakten», skrev Ruijan Kaiku den gangen.

Etter hvert som kursingen kom i gang var det fem syerske på kurs. Magnussen, som drev Lillmas sømverksted på Målselv, var lærer på sømdelen av kurset:

– Vi hadde kurs i cirka en måned, med fem deltakere fra både Troms og Finnmark, sier hun.

I april 2002 finner vi saken «Fem syere av kvendrakt utdanna.» Kursdeltakerne, i tillegg til Magnussen, var Åsne Labahå i Bjørnevatn, Else Olsen og Inger Hoem i Porsanki/Porsanger og Wenche Thorstensen i Yykeä/Lyngen, og det var disse fem som skulle ta på seg søm av drakten og bestillinger den gangen.

«I tillegg til de fem som var på kurset nå, var det fem andre som var interessert, men det passet ikke med kurstidspunktet. Det er usikkert om det blir nye kurs, og eventuelt når», skrev Ruijan Kaiku for tjue år siden.


Til forskjell fra mange drakter har skjorteermen til den kvenske herredrakten folder. En av kursdeltakerne uttrykte at det er kjekt å ha veileder til stede: «Man er helt avhengig av å ha en veilder som kan fortelle hvordan det skal være.» (Kuva: Pål Vegard Eriksen) 

Kan være siste

På spørsmål om pågående kurs er hennes siste, svarer Magnussen slik:

– Det kan godt hende. Nå har jeg hatt flere år med kursing av Bardu og Målselv-bunaden og mannsbunad for Nordland og Troms. Jeg har holdt kurs i Nordland, jeg har et kurs i Tromsø og lokalt i Målselv.