Det var Nils-Roger Pettersen som på vegne av Porsanger Sp fremmet interpellasjonen under kommunestyrets behandling. Partiet hadde virkelig gjort det bryet verdt for med-representanter, media og dem som nett-fulgte sendingen, de stilte på talerstolen med nylaget skilt og greier. (Skjermbilde fra kommunestyremøtet)
De ble sablet grundig ned for sitt forslag om navnebytte fra «Lakselv» til bare «Elv.» Men Porsanger Senterparti fikk også mye fin prinsipiell støtte for sitt oppdretts-kritiske kommunestyrestunt.
Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no
En oppgitt representant sa klart fra på talerstolen at han ble direkte sur på Senterpartiet i denne saken. Han betegnet interpellasjonen for jippo, nærmere bestemt et vellykket mediestunt koordinert med Naturvernforbundet og organisasjonen Norske Lakseelver. Han mente at Porsanger Senterparti misbrukte kommunestyremøtet som arena.
De fleste andre tok det mindre tungt. De syntes det var både artig, fantasifullt og på sin plass. Men. Det krydde av men i sakens anledning.
Seriøst?
Blant annet fra ordfører Jo Inge Hesjevik. Han takket for friske fraspark fra Sp, og bemerket at det nye trespråklige stedsnavnskiltet «Elv» var så vakkert å se på at det nesten fristet, men minnet om at før navneendring kan skje, må saken gjennom visse formaliteter. For eksempel vanlige prosedyrer knyttet til åpen høring. Sånn at godtfolket i kommunen kan få sagt hva de syns. Om også folket for eksempel går med på å kjøre hjem til Elv i stedet for Lakselv når de har vært på hytta.
Her er bakgrunnen for saken: Drøftes i dag: Bør «Laks» sløyfes i Lakselv?
– Dette oppleves mer som en politisk markering mot oppdrettsnæringen, og ikke som en realitetsbehandling, sa Hesjevik, som videre sa at oppdretten er en av de viktigste næringene i Finnmark.
Forskere har talt
– Jeg vil også påpeke at det er vanskelig å se en sammenheng mellom tilbakegang av laksen i Finnmark og oppdrettsnæringen, sa han, og viste til lave fangster selv i elver som har lang avstand til oppdretten, og ditto gode i elver som har oppdretten helt innpå seg.
– Så jeg oppfordrer Senterpartiet til å se på andre årsakssammenhenger, i stedet for å låse seg fast i et angrep på oppdrettsnæringen som er en viktig sysselsetter i Finnmark, oppsummerte ordfører.
Interpellefanten på sin side, forsvarte seg med at årsakene til villaksens tilbakegang er grundig klargjort av forskningen. Som like grundig har pekt på oppdretten som betydelig årsak. Ikke opp til lokale senterpartister å stå på talerstolen og forsvarte det klokkeklare faktum, minnet han om.
Lakseløst kvensk navn
– Og videre da? Ser man for seg Børselv uten Børs? spurte Stig-Ronny Nilsen fra Frp, han minnet om at det også før i tiden var perioder med lite villaks i Porsanger-elvene.
– Vi i SV støtter stuntet og intensjonen. Flott at utfordringen blir gjort tydelig og synlig, sa Anneli Naukkarinen. Vel, tross alt så ei heller Naukkarinen for seg å endre navn, i hvert fall ikke til bare «Elv.»
– Men skulle vi bli helt fri for laks, så kan vi heller ta i bruk det kvenske eller det samiske navnet. Som ikke har noe med laks å gjøre. Lemmijoki, foreslo hun.
Lemmijoki er, for trofaste lesere av Ruijan Kaiku, det kvenske navnet for Lakselv.
Sint og sur er også noe
– Jeg er nok ikke like sur for denne saken som enkelte andre, sa Hans Magnus Thunestveit fra Tverrpolitisk liste i Porsanger, TLP.
– Det er viktig å få oppmerksomhet rundt saken, så vi setter pris på at Senterpartiet satte den på kartet, sa Tunestveit, som betraktet innspillet mer som en villakse-bønn overfor myndighetene, enn et angrep på oppdrettsnæringen.
Nils-Roger Pettersen, han som holdt skiltet høyt hevet foran snuten på de folkevalgte, fikk lov til å avrunde:
– Veldig hyggelig at det skaper engasjement. Å bli sint og sur er også engasjement, og på sikt tjener villaksen på det engasjementet vi har nå. Senterpartiet sier ja til oppdrett, men vi vil ha den i lukkede anlegg. Dette er blodig alvor for villaksen, fastholdt han.
Neppe til å undres over at lakse-navn-saken endte uten avstemming. Skikkelig også.