Deltakerne på slektsforskningsturen i Pello ved Mentyrantamonumentet. KUVAT ALF E. HANSEN

Deltakerne på slektsforskningsturen i Pello ved Mentyrantamonumentet. KUVAT ALF E. HANSEN

En mils vei vest for Pajala finner vi Tornedalens slektsforskerforening.

En mils vei vest for Pajala finner vi Tornedalens slektsforskerforening.

.

Høsten 2015 besluttet Slekt og Data Nord (tidl. DIS Nord) og Norske Kveners Forbund å få til et første felles arrangement, og valget falt på en tur til Tornedalen der temaet skulle være slektsforsking – og konkret – kvenske slekter.

Alf E. Hansen
Reisebrev

Dette resulterte i en begivenhetsrik tur på begge sider av dalføret, fra 11. til 14. august 2016. Godt og vel 40 deltakere hadde meldt sin interesse, men grunnet noen frafall ble turen avviklet med 38 deltakere fra store deler av landet. Felles for alle, var at de har sine røtter i det kvenske i Troms og Finnmark og Tornedalen. Bak planleggingen av turen sto Bente Nordhagen og Pål Sørensen fra Slekt og Data Nord, og Trygg Jakola og undertegnende, Alf E. Hansen,  fra Norske Kveners Forbund. Jan Petter  Fjelltun var og med i den tidligste fasen av planleggingen.
Startsteder for turen var både Tromsø og Alta, og de to bussene møttes i Palojoensuu nord i Finland, og turen gikk derfra videre med en 60-seters buss. Første dag var kun transportetappe til Lappland Hotell Saaga i Ylläsjärvi med middag og overnatting. Allerede på bussen var samtalene i gang om slekter og familietilhørighet. Det viste seg fort at flere i bussen var i slekt eller familie, uten at de visste dette fra før!

Maja Mella fikk overrakt Reidun Mellems nye bok som takk av Bente Nordhagen.

Maja Mella fikk overrakt Reidun Mellems nye bok som takk av Bente Nordhagen.

Møte med STR-T
Neste dag var det avgang til Pajala, og møte med  Maja Mella fra Svenska Tornedalingars Riksförbund. Mella holdt et engasjerende foredrag om dagens virkelighet og kamp for deres kultur og språk for en lydhør forsamling. Det gjorde sterkt inntrykk å få innblikk i hvilke overgrep minoritetsbefolkningen i området gjennom tiden er blitt utsatt for fra svenske myndigheters side.

Innholdsrikt møte med DIS Sverige
Så gikk turen direkte til Sattavaara, der et møte med Föreningen DIS Sverige var booket. Her ble vi møtt med kaffe og kaker av tre av foreningens svært aktive medlemmer. Mange fikk ny kunnskap og aha-opplevelser angående egen slekt her, og hjelpsomhet og kunnskapen var imponerende. Kontakter ble knyttet begge veier, og mange nevnte at hit måtte de bare se å komme seg flere ganger!

Etter lunsj i Pajala var det så besøk på Læstadiusmuseet. Her fikk vi omvisning av diakonen både i «Pörtet» der Lars Levi Læstadius bodde, og i den nye bygningen som sto ferdig like før han døde. Betydningen av den innvirkning som Læstadius hadde på sin samtid og ettertid på hele  Nordkalotten, ser man tydelig innen det religiøse den dag i dag, men også som botaniker fikk han internasjonal ry.
Før vi forlot Pajala ble det og et besøk på kirkegården, der mange fant spor etter egne aner, samt slektsnavn fra både Troms og Finnmark.

Hotell i særklasse
Vi krysset grensen mellom Sverige og Finland mange ganger, og her var det også en utfordring med forskjellige tidssoner. På morgenen hadde vi for eksempel avreise klokken 09.00 i Finland, og kom til Pajala kl. 09.00 en time senere! Arrangørene hadde greid å løse denne utfordringen slik at det ikke oppsto forviklinger underveis.

Men det gjorde det i Pello. Ikke på grunn av tidsforskjellen, men ved innsjekking på Hotell Pellonhovi, viste det seg at hotellet var forlatt. Ingen kokk, ingen i resepsjonen, og alt var låst. Arctic Tours hadde fått ordnet det slik at vi likevel fikk nøkler til rommene. Dermed hadde vi et helt hotell for oss selv. Middag på kvelden og frokost neste morgen fikk vi på bensinstasjonen like ved. Hendelsen blir garantert husket i lang tid.

Margaretha Bucht Bråtind, Grete Alise Nilima Monsen, Evy Nilima Hansen, Øyvind S. Larsen, Astrid –gift Bucht og Annie Grape Johansen.

Margaretha Bucht Bråtind, Grete Alise Nilima Monsen, Evy Nilima Hansen, Øyvind S. Larsen, Astrid –gift Bucht og Annie Grape Johansen.

Nye opplevelser i Svanstein
Dag tre starter med buss til Svanstein, der besøk på kirkegården står på programmet.
Her på kirkegården finner vi mye Tornedalshistorie samlet, og flere av slektene som var representert på bussen, finner sine aner her. Tilknytningen til Kengis Bruk, med Arendt Grape, og Grape-familiens nære forbindelser med slekten Bucht, kommer godt til syne her. I tillegg hadde Svanstein i sin tid en vesentlig rolle i forbindelse med bruket i Kengis. På Svanstein treffer en av bussdeltakerne Nils-Einar Ørnebakk sitt søskenbarn fra Kassa for første gang i livet! En sped liten dame i syttiårene sitter bare hoderystende og sier: «For en opplevelse – for en dag!» En både rørende og sterk opplevelse for alle.
I tillegg blir det et lite utvidet «slektstreff» da to av turdeltakerne møter sine slektninger Bucht/Grape, og i tillegg kan presentere for dem to «nye» slektninger, som også er Grape og Bucht/Grape.

Kirketjeneren er ankommet. Han åpner kirken for oss, og viser oss rundt og det viser seg at han har enorm oversikt over slekter fra området, samt store historiekunnskaper som vi får ta del i. Også han får den samme boken overrakt av Trygg Jakola som takk.

Tage Bucht og Maria Tapani mottar Mellems bok på vegne av biblioteket av Alf E. Hansen. KUVA EVY HANSEN

Tage Bucht og Marita Mattsson-Barsk mottar Mellems bok på vegne av biblioteket av Alf E. Hansen. KUVA EVY HANSEN

Tilbake til Finland
Det står mer på programmet denne dagen, og vi kjører til Armassaari for å lete etter Grapemonumentet. Etter noe leting etter modell «Monsen på villspor» finner vi monumentet, og to av turdeltakerne kan for første gang la seg fotografere ved monumentet over deres stamfar Arendt Grape. Inntrykkene begynner å bli mange for enhver, men dagen er langt fra over…

Forskarföreningen i Matarengi
Etter lunsj på Hotell Helenan Kievari i Ylitornio, har vi knapt med tid før vi skal møte representanter for slektsforskerforeningen i Övertorneå. På Nordkalottbiblioteket venter Tage Bucht fra Forskarföreningen og Marita Mattsson-Barsk fra Nordkalottbiblioteket på oss, og vi får en mottakelse som er formidabel! Kaffe og kaker, samt en service som savner sidestykke. Vi får en grundig redegjørelse av Marita hva forskarföreningen driver med, og hva de kan tilby. Vi blir oppfordret til å sende inn spørsmål og etterlysninger til medlemmer i foreningen som veldig gjerne bistår sine norske venner med å lete etter slekt i Tornedalen.
Mange av turdeltakerne finner her nye opplysninger om egen slekt, og flere lykkes i å komme videre i egne søk etter sine aner.

Hietaniemi
Kirkegården og kirken med den gamle markedsplassen nedenfor er enda et av turens stopp.
Her finner man de fleste slektsnavn fra store deler av Finnmark, samt noen i Troms representert. Svært mange av Hammerfestslektene for eksempel har utspring i dette området. En kuriositet som viser hvor langt tilbake i tid  forbindelsen med området må ha vært, viser skatteprotokoller fra begynnelsen av 1500-tallet, der tørrfisk fra Nord-Norge allerede var en godt etablert handelsvare! Forfedre og -mødre til flere av turdeltakerne kom herfra, og slektninger finnes på begge sider av elva/grensen.

En spent og glad gruppe på vei til forfedrenes røtter.

En spent og glad gruppe på vei til forfedrenes røtter.

Kukkolaforsen
Det er også lagt inn et kaffestopp med påtår och vaniljbulla ved Kukkolaforsen som er stor nå grunnet mye regn. Her får vi et lite foredrag av innehaveren som er femte generasjon på stedet som både har innkvartering, fiskemuseum, kulturformidling, flere saunaer, salg av litteratur og musikk, med mye mer.

Et rykte går på Stadshotellet
Turens endemål er Stadshotellet i Haparanda. Et ærverdig hotell som hadde en spesiell rolle under den kalde krigen, med gjester som diplomater, spioner, militære og andre som var involvert i det politiske spill i tiden.

Få minutter etter at vi er ankommet, svirrer ryktet om at «En hel busslast med norske FORSKERE besøker hotellet!!»  Så får vi da også oppvartning og service som står i stil med ryktet. På grunn av opplevelsen vi fikk i Pello, spanderer Arctic Tours til middagen både forrett og dessert på gruppen som tok det hele så sporty. Under middagen går liketil brannalarmen, og evakuering iverksettes. Det viser seg at noe tok fyr på kjøkkenet under flamberingen – det er stort bryllup i etasjen over oss, må vite.

På kvelden blir det spontant foredrag av både Laila Lanes, undertegnede og Inger Giæver i møterommet. Underveis på turen har stadig flere bidratt med ulike fortellinger, og opplysninger, og morsomme historier, og det er en bra sammensveiset gjeng som tar fatt på den lange hjemveien neste morgen. Det må og nevnes at Nils-Einar Ørnebakk som møtte sitt søskenbarn på Svanstein for første gang, ved lunsjen i Muonio utbryter: «Jeg må nok forlate dere her – jeg har møtt enda et nytt søskenbarn her!»

En stor takk til alle som deltok og bidro til at turen ble en usedvanlig rik opplevelse!