Rakennuskonsultti Jari Hassinen kiinnostui arktisista markkinoista ja rekisteröi firmansa Norjassa maaliskuussa 2017. KUVA: ANNE MÄKINEN
På en topptur i Lyngen fikk han ideen om å flytte til Tromsø. Fjorten år senere gjorde han det.
Anne Mäkinen
Snekker og bygningsingeniør Jari Hassinen flyttet til Tromsø på vårvinteren i fjor. Med seg i hadde han kona Hilkka og sin 2 år gamle sønn Veikka. Tross sin unge alder (33) har Hassinen skaffet arbeidserfaring fra store gruve- og gassdriftprosjekter både i Australia, Hong Kong og Finland.
Gjennom sitt firma Terrac AS satser Hassinen på konsulentvirksomhet hovedsakelig i store anleggs- og gruveprosjekter i Norge. Det var mange grunner å velge akkurat Norge.
– Norge og Tromsø virket som et godt valg med tanke på familien, med nordisk kultur som er lik den finske. Det fins mange businessmuligheter på det arktiske området. Her er det til og med etterspørsel etter utdannede folk og markedspotensiale.
– Hva gjør et konsultfirma i anleggsbransjen?
– I store millionprosjekter, der forsinkelser kan koste enormt, lønner det seg å bruke konsultfirma. Jeg skal finne den røde tråden hvis uhellet er ute og helst forebygge forsinkelser og problemer. På mange måter er Terrac AS spesialist i prosjektledelse. Kontrollering av kostnader, avtaler og tidsbruk er stor del av arbeidet. I alle prosjekter finnes de samme grunnprinsippene uansett om det er snakk om gruveprosjekt, tunnel, sykehus eller bru, forklarer Hassinen.
Første mål er nådd
– Var det ikke skummelt å flytte til utlandet og i tillegg starte et eget firma?
– Man kan jo alltids gruble og være redd, men min holdning er at jeg vil ikke angre seinere på ikke å ha prøvd. Min egen bakgrunn gir meg trygghet, og så lenge jeg orker å prøve og satse går det som regel fint, men det er hardt arbeid! forteller Hassinen.
Hardt arbeid har også gitt frukter. Han er ferdig med det første referanseprosjektet i Norge og kunden var fornøyd, og han vet at det neste prosjektet nok vil komme lettere.
– Målet for første året var å lære meg norsk, bygge nettverk og komme i gang.
Det har han lykkes med, men det har vært tøffere enn det han innbilte seg.
– Først har du en liten «honeymoon» med det nye landet, så kommer sjokkfasen og du sammenligner alt mellom det nye og gamle landet, og så begynner du å tilpasse deg. Men et år er altfør kort tid med tanke både på business og privat liv.
Hassinen ser mange fordeler med å operere akkurat ut fra Tromsø.
– Det fins mange store prosjekter i nordområdene, så markedet er stort nok. Som lite firma er jeg fleksibel og kan forme mine tjenester etter kundens behov. En liten båt snur seg jo fortere enn stor. Det langsiktige målet er å bygge opp firmaet videre og profilere meg som en ekspert innen bransjen i Norge.
Et trygt grunnlag
Hans erfaring er at det å være finsk har vært utelukkende positivt: Nordmenn har tillit til finsk utdanning og fagkunnskap.
– I Australia møtte jeg en ingeniør fra India, som ble seinere avslørt til å være barnehagelærer. Mellom nordiske land skjer ikke slike ting.
Hassinen synes at det å kunne språket er en av de viktigste tingene. I følge ham har det å kunne norsk en enorm betydning når du skal skape tillit og bygge opp nettverk. Den første kontakten er så mye lettere hvis man kan norsk.
– Jeg har vært på språkkurs og studert hjemme hver dag med hjelp av en gratis app. Jeg prøver å utsette meg maksimalt for norsk språk uten å bry meg om at jeg gjør feil. At vi hadde obligatorisk svensk på skolen hjelper til, selv om vi kanskje ikke satt så stort pris på det der og da. Flytting til Norge har endret min holdning. Felles språk øker samhørigheten i Norden.
– Hva er de største forskjellene mellom Norge og Finland?
– I Australia var folk ganske avslappa og sa ofte «No worries», og jeg var overrasket hvor likt det er i Norge! Her stresser man ikke så mye med punktlighet og avtaler. I Finland er arbeidslivet mer seriøst – på godt og vondt.
Det å flytte til utenlands og starte sin egen business er ikke bare bare.
– Å komme hjem og leke med sønnen gir meg overskudd.
Familien har tilpasset seg fint til livet i Tromsø; kona Hilkka har funnet seg jobb og sønnen trives i barnehagen. Hassinen skryter over barnevennlige samfunn og velfungerende barnehagetilbud og helsevesen.
Og selv om avstandene er lange, er Finland nær.