Klar over faren for å brenne ut ildsjelen: Med base i Bergen staker Norske kvener Vestland nå ut en kurs det er mulig å holde lenge. (Foto: Henrik Madsen)

 

For knapt fire år siden ble han ordentlig kjent med begrepet kven, nå skal han lede lokalforeningen.

 

Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no

 

Eirik Strand. (Foto: Privat)

Et år har ennå ikke gått siden Norske kvener Vestland ble stiftet. Det fant sted den 30. april i fjor. Idet vi nå skriver medio februar 2024 er den nyvalgte lederen tydelig på at kvenske ting skal skje. Bare i et tempo som gjør det mulig å holde ut over tid.

– I et lite lokallag kan det være fare for at ildsjelene sliter seg ut ved å legge ambisjonsnivået for høyt. Men jeg har pratet med flere av medlemmene for å høre hvorfor de er med i lokallaget. Vi har alt fra dem som ønsker å bidra kun ved å være et betalende medlem til aktivister som brenner for kvensaken, sier Eirik Strand.

Les om oppstarten i denne saken: Ny lokalforening: Norske kvener Vestland – Västaruijan kväänit

Hyggelig å få tilliten

Han er bosatt i Øygarden kommune utenfor Bergen og jobber som daglig leder i Abior. En leverandørbedrift innen asfaltindustrien. På fritiden sysler 49-åringen som vi forstår med det kvenske. Ruijan Kaiku spurte ham om følelsen i forhold til det vervet han nå har fått.

– Det var veldig hyggelig å få tilliten til å lede foreningen i en spennende oppstartsperiode. Henrik Madsen, som har vært leder frem til nå, har hatt mye å gjøre i høst. Ikke bare med foreningen i Vestland, men også i sitt verv i Kvääninuoret. Jeg er glad for at han er med videre i styret. Og sammen med Ragnhild Margretha Taranger Krüger og Tor Kåre Nilsen tror jeg vi skal komme godt i gang her i vest, sier Strand.

Fikk du med deg denne nylige saken: Vil lage kvensk møteplass

Strand sier at han alltid har visst at farmoren vokste opp i et finsktalende hjem i Store Salttjern utenfor Vadsø. Men at han først i 2020 fant ut av kvenbegrepet og statusen som nasjonal minoritet.

Bidra i revitaliseringen

– Dermed begynte jeg å lese meg opp på vanskelighetene kvenene opplevde gjennom fornorskningstiden. Håpet mitt er at vi kan bidra til å skape en arena for de som ønsker å lære mer om kvenene og på den måten få med flere som ønsker å bidra i revitaliseringen som nå skjer i hele landet.

Til spørsmål om hva lokallaget ellers kan bidra med inn mot kvensaken, og hva de føler er riktig av dem å vektlegge i det store utvalget av kvenske forhold å jobbe med, sier lederen dette:

– Vi er det yngste og minste laget i forbundet med våre 18 medlemmer. Det blir viktig for oss i 2024 å skape en møteplass for de av medlemmene som ønsker å komme i kontakt med andre kvener i fylket. Den første anledningen blir et åpent medlemsmøte i Bergen på Kvenfolkets dag 16. mars. Og til sommeren, nærmere bestemt lørdag 22. juni, skal vi sammen med KvääniÄäni arrangere konsert i Bergen. Dette gleder vi oss veldig til, avrunder Strand.