Kvenlandsbyen i Vestre Jakobselv er blant annet planlagt med dette toetasjes tørrfisklageret fra 50-årene. (Foto: Sander Larsson Framnes)
Kvengjengen i Vestre Jakobselv har valgt å satse på det kvenske i bygda si.
Sander Larsson Framnes
sander@ruijan-kaiku.nov
Med kvensk kultur og byggeskikk for øyet, skal kaia i Vestre Jakobselv endelig få nytt liv.
– Jeg vil ta vare på den kvenske kulturen vi har i bygda så barn og barnebarn kan føle tilknytning, og så de kan se hva som var i eldre tider, sier Alf-Helge Bernandsen, en lokal ildsjel.
Kvensk byggeskikk er nært til stede i bygdene rundt Vadsø, men det er ikke alltid like lett å pusse opp og vedlikeholde slikt.
– Det hadde vært billigere for oss å rive og bygge nytt, sier Bernandsen.
De må vente til desember for å søke støtte til oppussingen av Kvenlandsbyen, som blant annet består av et toetasjes tørrfisklager fra 50-årene. Tørrfisklageret vil de bygge om til et bibliotek, som også får utstilling av kultur og kvensk litteratur. Men nå må de bare starte, og nytt kjøkken har de allerede fått på plass.
Plass til alt
– Trengte nytt kjøkken, det kunne ikke vente. Men vi beholdt stilen.
Med byggene fulgte det med alt slags gammelt utstyr fra da det var fiskebruk. Dette har de stilt ut i restauranten og bygg tilknyttet utstyret.
Kvendagene i Vadsø (i august) skal foregå på kaia, og Alf-Helge Bernandsen sier de har plass til festivaltelt, og hva enn de måtte trenge. Til med feiringen har de planlagt et bredt fat av aktiviteter.
– Vi har til og med snakket om å tørke fisk, sier initiativtakeren.
De har kjøpt inn ei gammel treskøyte for å bringe gjester og turister ut på fjordfiske, og tilbake på land skal gjestene inn på kjøkkenet og lære seg å filetere og lage fiskemat.
– Rett og slett kokkeskole.
For store og små
Jakobselvkaia er myntet på folk som ikke vil kjenne stress. Turister fra storbyer som er ute etter en slags hytta-følelse, og folk som vil ha en mer rustikk finnmarksopplevelse. Også friluftturister er i målgruppen, og beliggenheten er utmerket.
– En av Norges beste lakseelver renner rett forbi fem meter unna, avrunder Bernandsen.
Fjellene er også fulle av fiskevann, som òg er ypperlig til isfiske. De planlegger også krabbesafari, og sier det blir aktiviteter for både store og små.
De blir å holde på året rundt, og har sammen med andre små bedrifter dannet ei gruppe i Vadsø i den hensikt å gjøre hverandre god for turister, og sørge for at turister skal få større og bedre tilbud. Dermed flettes de om hverandre, så alle kan være med på alle slags aktiviteter. Fra hundekjøring til snorkling og seiling.