Ruijan kväänit – Pyssyjokilaiset samlet før møte. Styret i Børselv kvenforening består for tiden av (fra venstre) Egil Borch, Sølvi Johansen, Bjørnar Josefsen, Svanhild Wilhelmsen, Else Olsen, Jan Daleng. (Foto: Arne Hauge)

 

Samarbeid og ung rekruttering er gode stikkord for kvenarbeidet både i nord og sør.

 

Frank Halvorsen og Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no

 

– Vi har for tiden godt driv i arbeidet vårt, sier Sølvi Johansen, leder for Børselv kvenforening.

Av nære ting på programmet blir det julemesse den 16. november i lag med idrettslaget Silfar. Også årets utgave av jule-kvenkafeen går seg til.

– I tillegg prøver vi å få til et seminar i forhold til Porsangers kvenske historie. Det går ut på å samle og dokumentere historien for ettertiden. Det kan bety at vi må kontakte en del eldre folk og intervjue dem, og kanskje hente inn foredragsholdere, sier Johansen, som blant annet peker på neste års Kvenfolkets dag som aktuelt tidspunkt for i alle fall et foredrag eller delseminar om temaet.

Kvenungdommen på lag?

– Børselv og omegn har enda mange kvenske tidsvitner, kanskje viktig å få disse eldre i tale før det er for sent?

– Det er akkurat det. Verdifull informasjon som går tapt ellers, bekrefter hun.

Sølvi Johansen roser alt godt lokalt initiativ i hjembygda. Som da Pirat Husky nylig hanket inn busser fulle av turister fra cruiseskip. Alt bidrar, og sånn blir de norske kvenene også mer kjent ute i verden, bekrefter hun. (Foto: Maureen Bjerkan Olsen)

Børselv kvenforening har et styre på fem. Flere av dem er opptatt med hundre prosent jobb, likevel forsøker de som best de kan å fordele arbeidet rettferdig seg i mellom. Styret jobber bra i lag, sier lederen. Som en god del andre lokale kvenforeninger står rekruttering av yngre krefter høyt på lista.

– Får dere yngre folk med, eller blir det, i gåseøyne, mest gamlinger som må dra lasset?

– Det er nok sånn det er. Vi over 60, for å si det sånn. Det er ikke så lett, men vi prøver. Rekruttering av flere unge inn i foreningen bør soleklart stå på agendaen. Vi har allerede hatt Kvenungdommen i tale, fordi vi ønsker et samarbeid med dem om Kipparifestivalen 2026, sier Johansen. Her bekrefter hun at ideen i korte trekk handler om at Kvenungdommen både kan delta og være med å jobbe under festivalen.

Engasjere seg i bygda

For noen dager siden var bygda hennes forresten sentrum for storfint besøk i form av 400 cruiseturister. Gjestene kom med cruiseskipet først inn hele Porsangerfjorden i retning kommunesenteret Lakselv, før ferden gikk på landeveien utover langs fjordens østside. Tilbake til bygda hvor det hele startet for det kvenske her til lands. Det var den lokale turistbedriften Pirat Husky med ekteparet Mali og Gøran Andersen som bød opp. Noe kvenlederen virkelig satte pris på.

– Jeg er veldig glad for at Malin og Jøran tok initiativet. At de ønsker å fortelle turistene om kvenenes historie og hvordan vi har det i dag. I tillegg til omvisning på Kventunet med alt det har å by på, sier Johansen.

Les også: Gjett at Børselv-piratene Ruth og valpen gleder seg til snøen

To dager på rad valfartet gjestene, mange av dem velbeslåtte folk med millioner på bok, bygda. Hele veien sto naturligvis vår kvenske historie også på programmet.

– Her kommer Pirat Hysky inn og involverer kvenene. Hva tenker du om det?

– De engasjerer seg i den kvenske bygda Børselv, og det syns jeg er flott, sier hun.

Ned på papiret

Vi har tidligere skrevet at kvenforeningen i Lakselv ønsker mer samarbeid. I praksis må sånt begynne med velvilje og hjelpsomhet, og det kan Johansen bekrefte at det fins masse av. Noe som i sin tur betyr at samarbeidet i praksis er i gang. Blant annet fikk Børselv hjelp fra bygda i fjordbotn da de trengte folk til viktig arrangement.

– Så når ting ting roer seg nå inn mot vinteren får vi kanskje mer tid. Til å sette oss ned og øke samarbeidet, sier lederen, som også ser for seg en mer formalisert variant. Få ting ned på papiret.

For øyeblikket har Johansen en plass også i fagstyret for Kvensk språksenter i Lakselv, hvor vi nylig meldte at daglig leder Anneli Naukkarinen ser verdien av godt samarbeid. Med store og små aktører.

– For eksempel ønsker vi å invitere dem til våre kvenkafeer, og det samme motsatt vei. Vi kommer mer enn gjerne på deres pratekvelder, sier Johansen, som tilføyer at utfordringen ofte handler om lettløselige ting som formidling av datoer for når ting skjer. Får man sånt praktisk, men viktig på plass, er det lettere å stille opp, minner hun om.