Kveninuoret og Met nuoret er nå enige om prosessen videre mot felles nordiske kvenflagg.
Heidi Nilima Monsen
heidi@ruijan-kaiku.no
I begynnelsen av november møttes de kvenske ungdomsorganisasjonene Kveeninuoret og Met nuoret i Vasikkavuoma utenfor Pajala, til sin lenge etterlengtede høstsamling.
Flagg i fokus
Hovedpunktet på programmet var det oppdraget ungdomsorganisasjonene fikk fra landsmøtet til NKF tidligere i år, om å jobbe fram et forslag til et felles nordisk kvenflagg for kvenene og tornedalingene.
– Som mål under dette punktet hadde vi å bli enige om prosessen, og hvordan samarbeidet mot det felles nordiske kvenflagget skulle være, forteller Lisbeth Dørmænen.
Arbeidsgruppen, bestående av deltakerne på ungdomsleiren, skal over nyttår bli enige om to av de alternativene som er med i prosessen deres. De to flaggene skal sendes ut til medlemmene i Kveeninuoret og Met Nuoret, og det er ungdommen selv som skal avgjøre hvilke av disse flaggene det blir.
-Det er jo vi ungdommen som skal bære dette flagget videre, så det gleder meg at det er ungdommen selv som ska velge flagget, forteller Dørmænen.
Mye symbolikk
Ungdomsorganisasjonene har brukt mye tid på å diskutere hvilken symbolikk som er viktig å få fram i flagget og hva som er viktig for dem. Ungdommene diskuterte symbolikk som fargevalg, utforming, og eventuelle symboler.
– Med tanke på at vi er felles folk som vil vi ha et felles flagg, er det viktig at flagget er noe vi alle kan samles oss under. Det er viktig med sterke symboler, fordi vi har så lite av det i dag, forklarer hun.
Musikkworkshop
I tillegg til flaggdiskusjonene, besto høstsamlingen av en musikkworkshop med Jan Johansson og Susanna Rantatalo, kjent fra blant annet Jord. De lærte ungdommen om kvenske musikktradisjoner og tre sanger på kvensk som har hatt lange tradisjoner hos folket.
– De lærte oss noen visesanger på meänkieli, sanger som er blitt spilt til alle tider. Det var veldig gøy og lærerikt. Slik som kvenene har gjort gjennom tidene tok vi også sang og kultur med oss i badstuen på kvelden, forteller Lisbeth.
Viktig samarbeidsarena
Dørmenen syns det både er viktig og inspirerende å jobbe sammen med Met nuoret.
– Vi er jo samme folk, bare at vi holder til på hver vår side av landegrensa. Det er fint at vi kan dele erfaringer og jobbe for de samme sakene. Sammen er vi sterke, sier hun.
I tillegg syns hun slike møteplasser er viktige for bevaringen av kulturen og språket.
– Fikk dessverre ikke brukt språket så mye denne gang, men litt ble det jo gjennom musikkworkshopen, og det var jo veldig fint. Håper det blir mer neste gang, og også at vi blir flere som deltar, sier hun.