Vadsø museum – Ruija kvenmuseum flagger på rom- og romanifolkets dag, 8 april. (Foto: Lisbeth R. Dragnes/Vadsø museum-Ruija kvenmuseum)

 

Regjeringen la ut hyggelig videohilsen og i Vadsø strøk flagget til topps. I dag tirsdag er det den internasjonale romdagen.

 

Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no

 

− Dette er en dag for å anerkjenne og feire den rike romske kulturen og det levende romske språket, sier kommunal- og distriktsminister Kjersti Stenseng i en hilsen lagt ut på regjeringen.no i dag 8. april.

Romer er blant våre fem nasjonale minoriteter, og omtales av Stenseng som en viktig del av det norske samfunnet. Den internasjonale romdagen kan også brukes til å markere kampen mot diskriminering og ekskludering som romer har vært utsatt for gjennom historien, minner hun om.

− Vi må lære av historien, og vi må si tydelig ifra om at hatefulle ytringer og diskriminering av romer i dag er uakseptabelt, sier ministeren.

En fin måte

Lengst nord i landet – altså dersom du tilfeldigvis passerer Vadsø museum – Ruija kvenmuseum – kan du se flagg som tilhører de to beslektede, men også ulike folkegruppene romanifolket/tatere og romer, tidligere kjent som sigøynerne. For avdelingsleder Jon Trygve Bergsåker er det naturlig at museet markerer også de andre nasjonale minoritetenes flaggdager.

– Som museum for en av Norges nasjonale minoriteter ønsker vi å gratulere de andre nasjonale minoritetene når de har sine merkedager, og en fin måte å gjøre dette på er å flagge med deres flagg, sier Bergsåker.

Spådom og håndverk

Kvenmuseet minner om at også i de nordligste delene av landet har romer og romanifolket/tatere tilhørighet. De ble lagt merke til da de var i byen og på bygdene, og noen ganger ble det også avisskriverier rundt det. Museet skriver i ei fersk pressemelding følgende:

«På 50- og 60-tallet nevnes Thomaselvdalen og «sletta vestenfor Vårbrudd» som boplasser mens de var i Vadsø. I samme periode omtales også besøk i blant annet Kirkenes, Båtsfjord, Berlevåg, Vardø, Hammerfest, og Honningsvåg. Spådomskunster fra kvinnene var den aktiviteten som fikk mest omtale i avisene, men også forskjellige typer håndverk.»

Museet i Vadsø følger med andre ord tett opp, og melder at neste flaggdag for en nasjonal minoritet blir den 21. juni. Da er det skogfinnenes flagg som skal til topps.

 

Til topps i fin varangervind. Her ser vi kvenmuseets avdelingsleder Jon Trygve Bergsåker og sammen med håndverker Terje W. Johansen. Johansen til høyre i bildet. (Foto: Lisbeth R. Dragnes/Vadsø museum-Ruija kvenmuseum)