Dans for barn i form av prosjektet «Lasten tanssi» er blant de 38 prosjektene som får støtte i 2021. (Illustrasjonsfoto: Reijo Kemi)

 

Stort etterslep i avvikling av prosjekter.

 

Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no

 

Tidligere i april i år meldte svenske myndigheter at Institutt for språk- og folkminne (Isof) hadde delt ut årets revitaliseringsbidrag. Totalt 3,5 millioner svenske kroner dreier det seg om, fordelt på 38 innvilgete prosjekter, noe som i gjennomsnitt gir snaut 100 000 kroner til hvert prosjekt. Hensikten med prosjektene er å støtte de nasjonale svenske minoritetsspråkene.

Samtidig ble det meldt om et betydelig etterslep, dette i form av prosjekter som startet opp i løpet av 2019 og 2020, men hvor planlagte aktiviteter ble tvunget utsatt grunnet korona. Selv om dette skal gjelde så mange som halvparten av prosjektene, har myndighetene tro på at de fleste av prosjektene kommer i mål i løpet av inneværende år.

Når det gjelder prosjekter knyttet til revitalisering av meänkieli, så kan man av lista blant annet lese om midler til flere ulike utgaver av prosjektet «Vår kulturvogge», blant annet i form av språkleir, meänkieli kaikile og språk- og identitetsvirksomhet for alla aldre på meänkieli og finsk.

«Tornedalingar i Umeå» er navnet på et annet prosjekt, der målet er en høstfestival på Gammlia. Meänsuomi byfinske forening fikk også midler, nemlig til prosjektet «Gällivarefinsk og meänkieli i samarbeid.»

Også Met Nuoret fikk penger, til sin «Lær deg Meänkieli-side.» Det samme fikk Saanko luvan seuratanssijat, til dans for barn i form av prosjektet «Lasten tanssi.»

Meänmaa, lokalavdeling vestre Sverige fikk midler til sin «En mie tiä» podcast, og en kulturforening i Gällivare fikk penger til å arrangere minoritetsspråksfestival. For å nevne noen få av de mange prosjektene som ble innvilget støtte i 2021.