Raymond Olufsen har nylig flyttet til Vadsø sammen med sin viltre valp Inferno (Foto: Heidi Nilima Monsen)
– Med ny jobb, flytting, kvenfestivalen og denne valpen her så får jeg dagene til å gå, skratter Raymond Olufsen ved språksenteret i Vadsø.
Heidi Nilima Monsen
heidi@ruijan-kaiku.no
Raymond Olufsen kan fortelle at han stort sett har brukt den siste måneden til å sette seg inn i sin nye jobb ved språksenteret i Vadsø.
– Siden vi nå holder på å flytte til midlertidige lokaler på grunn av oppussing av Ruija kvenmuseum, har det gått en del tid til å gå igjennom våre eiendeler. Men det er jo bare bra, for på den måten blir jeg jo bedre kjent med det jeg skal jobbe videre med, forteller han.
Olufsen startet i sin nye jobb 20. januar, og flyttet dermed til Vadsø fra Båtsfjord sammen med sin 4 måneder gamle valp Inferno. Denne uken var duoen på en aldri så liten rundtur i Finnmark, med stopp både hos Kvensk institutt og UiT i Alta.
– Med ny jobb, flytting, kvenfestivalen og denne valpen her så får jeg dagene til å gå, skratter han.
Radioplaner
I tillegg er han styreleder i Radio Nord-Norge og lager jevnlig egne radiosendinger for nordnorske lyttere. Også her kommer den kvenske interessen til å bli mer synlig.
– Nå har jeg begynt å planlegge en serie til Radio Nord-Norge på 8 episoder om kvensk historie, forteller han. Dette prosjektet skal bli ledet an av radiokanalens daglige leder Jitse Jonathan Buitink.
Den driftige båtsfjordingen, som også har aner fra Skallelv, har så smått begynt å jobbe med et pilotprosjekt for et språkkurs i kvensk tilpasset radio og nedlasting.
– Jeg er allerede i dialog med Kvensk institutt om dette, og skal nå gå i gang med å lage et manus. Tanken er å lage episoder på rundt 20 minutter med enkle og repeterende dialoger med handlinger fra hverdagslivet. Dette er noe som vi kommer til å produsere hos oss i språksenteret, men som skal bli tilgjengelig for alle, forklarer han.
Mange ideer
Den nye daglige lederen av språksenteret bobler over av ideer, og allerede nå går han med planer om naturstier med kvenske elementer, språk-camp for unge, sauna på gamlemåten, kurs i å lage tradisjonelle redskaper, fisking og så videre.
– Vi har så mange fine steder i nærmiljøet i Vadsø som kan brukes til ulike aktiviteter. Tuomainen-gården for eksempel er kjempefin til mye, sier han.
Men først vil han prioritere å få på plass ukentlige tilbud, som blant annet språkdusj for barn i Vestre Jakobselv.
– Språkdusj er en greie som jeg håper på å få fast minst en gang i uka i Vestre Jakobselv barnehage, så nå jobber jeg for å få i gang et samarbeid med UiT og Kvensk institutt om det pedagogiske slik at vi kan kurse personalet i barnehagen og de kvenske språkforbildene, forteller han.