Svein Harberg (H) var flere ganger innom lavvoen utenfor Stortinget samme dag som nasjonalforsamlingen behandlet rapporten fra Sannhets- og forsoningskommisjonen. (Kuva: Pål Vegard Eriksen)

 

Harberg vil ikke være med på at mindretallets mange forslag ble lagt på hylla for godt, og sier at Stortinget kan ta det opp igjen senere.

 

Pål Vegard Eriksen
pal@ruijan-kaiku.no

 

– Jeg er veldig glad for at det er så stor enighet om de 17 tiltakene. Vi har greid å samle oss om vedtak som bidrar til å sette prosessen i gang, noe jeg er veldig glad for.

Det sier saksordfører Svein Harberg (H) når Ruijan Kaiku slår av en prat med ham utenfor Stortinget, i tiden mellom stortingsdebatten og voteringen som fant sted forrige tirsdag.

Les også: Dette vedtok Stortinget

– Det er nå forsoningsarbeidet begynner. Det er nå vi skal gjenreise tillitten. Det er nå vi skal vise at vi tar på alvor det vi har skrevet i merknadene våre og i vedtakene. Og det er heldigvis et stor og tverrpolitisk enighet om det, sier Harberg.

Og enigheten var stor. Som kjent var det kun Fremskrittspartiet som ikke stemte med flertallet.

Skal følges opp

Harberg forteller at Stortinget har bedt om, også i vedtaksform, tydelige tilbakemeldinger og rapporteringer fra regjeringen.

Med det viser han til vedtak 31, som sier følgende:

«Stortinget ber regjeringen melde tilbake til Stortinget ved fremleggelse av budsjettet hvert år om hvordan arbeidet overfor urfolk og nasjonale minoriteter følges opp i de respektive departementers ansvarsområder. Det skal i tillegg legges frem en helhetlig melding om forsoningspolitikken og status i oppfølgingsarbeidet. Meldingen legges fram for Stortinget en gang i hver stortingsperiode, første gang i 2027.»

– På den måten kan vi følge opp at dette skjer så raskt så mulig og følges opp slik som vi ønsker det, sier Harberg, som i tillegg til å ha hatt rollen som saksordfører også er andre nestleder i Kontroll- og konstitusjonskomiteen ved Stortinget.

Landet greit

På spørsmål om prosessen komiteen har vært igjennom har vært krevende, svarer Harberg slik:

– Ja, det har det, av flere grunner. For det første er det en krevende historie å forholde seg til. Det er mye vondt, mye vanskelig, og mye som ikke bare kan beskrives med en setning eller to.

– I tillegg har det vært mange meninger og innspill, vi har vel til sammen et par tusen sider som vi har måtte forholde oss til. Men det har også vært verdifullt, for da har vi fått bredden i det, sier Harberg.

Han legger imidlertid raskt til at de ikke kan være redde for å arbeide med saker som er vanskelige.

–  Og så synes jeg vi har landet ganske greit, sier saksordføreren.

Kan hentes fram igjen

Når Ruijan Kaiku utfordrer Harberg på kritikken fra mindretallet, som for øvrig støttet de 17 tiltakene som ble vedtatt, men som ville strekke seg atskillig lengre, svarer han slik:

– Det er mange gode forslag blant de (tiltakene som ikke ble vedtatt, journ. anm.), men flertallet mener at de skal inn i en sammenheng og tas med videre. Regjeringen kan plukke opp alt sammen, og Stortinget kan også ta det opp igjen og foreslå det senere, påpeker han, og legger til:

– Men da må det også tas for eksempel i budsjettsammenheng og ses på hvordan skal vi prioritere penger til det, for det koster litt. Og hva skal vi gjøre først og hva skal vi gjøre på lengre sikt. Det er en jobb vi må gjøre framover, og det er den vi mener vi har dratt i gang med de 17 vedtakene som gikk igjennom.

Les også: Kvenforbundet klar for neste fase

– Og så kan vi gripe fatt i den kilden som ligger der med alle de andre postene, sier Harberg.

Stor interesse

Harberg sier at det er fantastisk gøy å se at det er så stor interesse rundt stortingsbehandlingen, med både fullt galleri på Stortinget og mye folk på utsiden:

– Det er fantastisk at så mange har møtt opp. Det har vært fullt i lavvoen alle de gangene jeg har vært der. Mye folk, og mye forskjellige folk. Jeg tror dette har vært en god påminnelse også til folk ellers rundt i Oslo som ser at dette skjer, og får litt orientering om de forskjellige gruppene.

– Dette har vært en god dag, avrunder stortingspolitikeren.

Les også:

– Et godt grunnlag for å jobbe videre