Her tappes det edle dråper fra den lille tjæremila i Altadalen. Kuva: Heidi Nilima Monsen
Hvor mange liter tjære kan man kreste ut av en liten tjæremile som har omkrets på to diameter?
Heidi Nilima Monsen
heidi@ruijan-kaiku.no
En helt spesiell røyklukt møter oss allerede der vi svinger ned Øvre Stengelsen-veien gjennom furuskogen ned mot Altaelva lørdag formiddag. Tjæremila som ble fyrt opp fredag kveld har godgjort seg gjennom natta, og tjærelukta ligger som en ubestemmelig mystisk tåke i skogen rundt, og blir skarpere jo nærmere mila man kommer. Det er en god lukt. Det er en lukt av gammel kvensk tradisjon.
– Først og fremst gjør vi dette fordi det er artig, men også for å holde kunnskapen om å brenne tjære vedlike. Vi har brent to ganger før på samme plass, og når det er så mye som 10-15 år mellom hver gang, så glemmer man nesten alt. Så man må brenne tjære ved jevne mellomrom slik at man blir trygg på hvordan man gjør dette, forteller Jon Steinar Skoglund engasjert.
Etter å ha hatt dugnad og kursing i milebygging siden klokken 12.00 fredag formiddag, ble tjæremila tent klokken 18.00 samme dag. Det var knyttet stor spenning til tenninga, spesielt siden det var svært tørt i området og skogbrannfare.
– Vi dynket terrenget rundt mila godt med vann, samtidig som vi hadde rikelig med torv rund til å dempe varmen fra mila. I tillegg var vi hele tida folk her som passet på, forteller han.
Allerede etter tre og en halv time kunne de første tjæredråpene tappes fra mila.
–Det gikk overraskende fort, for sist gang vi brant, gikk det nærmere seks timer før vi kunne ta ut tjære, forteller Skoglund.
Mellom klokka to og fire på natta var det best trøkk i mila, og tjæra nærmest fosset ut og ned i dunkene. Og ut på formiddagen lørdag stilnet det av, og en kunne konstatere at den lille tjæremila hadde vært svært produktiv.
– Vi fikk ut omtrent 70-75 liter tjære, og det er vi veldig fornøyd med, smiler Skoglund, som også var godt fornøyd med kvaliteten.
– De første og siste dråpene som kom hadde ikke så god kvalitet, men det som kom midt i kom både fort og hadde veldig god kvalitet, smiler han.
De edle dråpene skal først og fremst brukes til å smøre båter, samt impregnere utendørsmaterialer og redskaper, men tjæremilsentusiastene skal også teste ut tjæra som skosmøring, myggolje og ulike hudpleieprodukter.
– Tjæra har mange fine bruksområder, så her må vi bare forske oss litt fram, sier Jon Steinar.
Se siste tapping av tjære fra mila som ble brent i Øvre-Stengelsen i Altadalen denne helga: