Kjersti Feldt Anfinnsen. (Kuva: Deichman)

 

«Det sier noe om litteraturens kraft og hvordan litteraturen kan utvide verden for et menneske.»

 

Pål Vegard Eriksen
pal@ruijan-kaiku.no

 

Det kvenvennlige Oslo-biblioteket, Deichman Bjørvika, har nettopp hatt forfatter og «Årets kven», Kjersti Feldt Anfinnsen, som gjest i sin podcast «Utlånt til.» Det er en podcast der de inviterer inn gjester som forteller om en bok som har hatt en helt spesiell betydning i livet deres.

Boken Anfinnsen forteller om er Mikael Niemis gjennombruddsroman og storslager, «Populær musikk fra Vittula», som kom ut i år 2000. Den ble siden nominert til Nordisk råds litteraturpris, og dessuten filmatisert i 2004.

Les også: Årets kven 2022: «Det er mye følelse, rundt det kvenske»

I boken møter vi Matti og Niila som vokser opp i Tornedalen på 1960-tallet. De bor i det barnerike området Vittula, like i utkanten av Pajala. De er bestevenner og drømmer om å bli rockestjerner, men hjemtraktene deres er alt annet enn glamorøs.

Det var etter å ha lest denne at Anfinnsen begynte å grave i sin egen slekshistorie, og på den måten hun oppdaget at hun selv var kven.

I «Utlånt til»-episoden kan man høre Anfinnsen fortelle om nettopp dette, denne øyeåpneren for sin egen bakgrunn, og hva det er med historien om vesle Matti i Pajala som var så gjenkjennelig for henne.

Les også: – Anfinnsen er i sin fulle rett til å kritisere oss

Hun forteller at hun sommeren før hun leste boken hadde jobbet som guide på Makrea/Magerøya, for turister som skulle opp til Nordkapp-platået. Hun fortalte dem om regionens historie og befolkning, som jo bestod av nordmenn og samer. Det var den informasjonen hun hadde fått, og som også stemte med det hun hadde lært på skolen om Finnmark.

«Det jeg ikke visste den sommeren, var at det også fantes en kvensk befolkning på Magerøya. Og enda verre: at jeg selv var kven», sier Anfinnsen i podcasten.

«Dette sier noe om litteraturens kraft og hvordan litteraturen kan utvide verden for et menneske», sier Anfinnsen.

Hør hele fortellingen i Deichmans podcast-episode her: