Verdenskjente Leonhard Seppala og lederhunden Togo. (Foto: Fritt domene)

 

I det nye året skjer det noe forventningsfullt på Skjervøy. Det har å gjøre med en verdensberømt kven og hans trofaste og arbeidsvillige hund.

 

Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no

 

Vi tipper at utflyttete skjervøyværinger, for eksempel dem i Horten og omegn, kjenner ekstra på hjemlengselen i februar neste år.

– Senere kommer vi med mer detaljer om feiringen lørdag 1. februar, men alle som vil er hjertelig velkomne hit Skjervøy for å feire sammen med oss, sier Birgit Paulsen, eier og daglig leder for Seppalatunet på øya.

Tunet er nærmeste nabo til Seppalagården hvor den kjente kvenen Leonhard Seppala vokste opp. Tilknyttet tunet har Paulsen gjenstander fra gullgraven og hundekjøreren fra Nord-Troms. og tilbyr også overnatting for nysgjerrige turister og andre.

Grunnen til at Seppala feires på nyåret på Skjervøy, er markeringen av 100-års jubileet for den store serumstransporten. Den foregikk i månedsskiftet januar februar 1925, og gikk fra Nenana til Nome i Alaska. Også kalt «The Great Race of Mercy» og «Kappløpet med døden.» I tur og orden slet rundt 20 hundespann seg gjennom storm og sprengkulde for å bringe inn livsviktig medisin til en difterirammet befolkning i Nome.

Seppala og Togo tok for seg noe av den farligste villmarka som finnes i Alaska, og tilbakela totalt 420 kilometer.

– Noe av det jeg syns er ekstra imponerende med Leonhard Seppala, er at han innførte dyrevelferd i hundekjøringen. Han behandlet hundene sine bemerkelsesverdig humant, og brukte aldri pisk, sier Paulsen, som i løpet av denne uka skal være med på et planleggingsmøte for feiringen på nyåret.

Det har nå gått et par, tre år siden vi sist skrev om Paulsen og hennes engasjement for sin legendariske sambygding. Det var i juni 2022 at kommunestyret i Skjervøy vedtok å bevilge nær en halv million kroner til en statue av Leonhard og Togo. Sammen med foreningen Leonhard Seppalas venner har Paulsen i mange år stått på for statue-saken, og med små steg nærmer det seg også avduking.

Kunstneren jobber stadig med statuen, og la for kort tid siden ut bilde av deler av arbeidet som nå pågår. (Foto: Frode Mikal Lillesund)

– Avdukingshelga blir nok et enda større arrangement enn hundreårsmarkeringen. Vi i foreningen Leonhard Seppalas venner samlet i flere år inn penger til å få laget denne statuen og reist den i Seppalaparken på Skjervøy, minnes Paulsen.

Faktisk var statuen fullfinansiert for mer enn to år siden. Togo og hans tobente sjef skal foreviges av Frode Mikal Lillesund. Statuen skulle vært levert den 1. februar i år, men livet bød på uforutsette ting for billedhuggeren og fristen ble forskjøvet. Men for Paulsen og dem er glasset halvfullt. Forsinkelsen gjorde nemlig at nå blir avdukingen i selve jubileumsåret.

– Kunstneren kan ikke sette dato, men det blir sannsynligvis på forsommeren neste år. Når snøen har tint vekk fra Seppalaparken, sier ildsjelen.

– Så to arrangementer, ett i februar og ett til sommeren?

– Det stemmer.

Navnet på parken ble bestemt allerede i 1992, men etter å ha stått uferdig i over 30 år, blir det mer fart på saken nå.

– Vi kommer til å få en praktfull og spennende statue i bronse, og fra sommeren av blir hele parken mye finere og mer tilgjengelig, sier Paulsen.

Vi tar med at Leonhard Isaksen Seppala ble født i Skibotn i 1877, før han to år gammel ble med da familien flyttet til Skjervøy. Han var gullgraver i Alaska og vant mange store løp som hundekjører. Men det var kjøringen av difteriserum til syk befolkning i Nome han og Togo ble mest kjent for. Seppala ligger gravlagt på Skjervøy kirkegård, han døde 90 år gammel i 1967.

Du kan lese mer i denne saken: Kvensk polarhelt på sokkel