Et luftig bilde fra tidligere års Kipparifestival. Mye spennende har stått på programmet opp gjennom årene, og skal vi tro arrangøren så blir 2024 neppe noe unntak. (Illustrasjonsfoto/arkiv: Arne Hauge)

 

Solide planer for Kipparifestivalen 2024.

 

Frank Halvorsen og Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no

 

– Vi syns det er en viktig festival, og derfor velger vi å arrangere den igjen, sier leder for Kipparifestivalen, Sølvi Johansen.

Med på lag har hun blant andre Svanhild Wilhelmsen, Bjørnar Josefsen og Sirpa Mäki-Komsi, og komiteen kan betrygge at det langt i fra er slutt for den ærverdige tildragelsen i Pyssyjoki, Børselv i Porsanger kommune.

– Den er viktig både for lokalbefolkningen og tilreisende, og da hovedsakelig i forhold til kvensk språk og kultur og det å videreføre vår kvenske arv, sier hun.

Leder for festivalen heter Sølvi Johansen og ses som nummer to fra høyre. Med på lag har hun blant andre Bjørnar Josefsen, nummer to fra venstre. De to andre i dette bildet fra 2019 er Frode Lindal og Turid Wilhelmsen. (Illustrasjonsfoto/arkiv: Arne Hauge)

Været har innvirkning på oppmøtet, og lederen krysser fingre for at Kippari-flaksen står seg og at 2022 var unntaket som bekrefter regelen.

Festivalen går fredag 19. til søndag 21. juli. Med tre måneder igjen er det ennå for tidlig å laminere programmet, likevel er et par solide elementer i boks.

– Vi har blant annet Alf Einar Hansen på plass. Han har bidratt sterkt til bygging av smia på kventunet i lag med smed Hans Erik Olsen, og Hansen skal holde foredrag om hva kulturminneutvalget har jobbet med og oppnådd nasjonalt. Vi anser det som et viktig foredrag fra en som kan mye og har jobbet mye i forhold til den materielle delen av vår kvenske arv.

Sølvi bekrefter at også kona Evy er med nordover. Tradisjonen tro skal hun stå på stand og selge produktene sine. Smia blir forresten besøksåpen, med folk som informerer om smiing i gamle dager.

Alf E. Hansen kommer for å holde foredrag om kvensk materiell kulturarv. Her ses han til venstre sammen med kvenveteran Jan Daleng og arkitekt Hallstein Guthu (til høyre). (Foto: Arne Hauge)

Internatlivet vekker ennå sterke minner blant kvenene, på godt og vondt. Ingjerd Tjelle har skrevet om hvordan internatbarna hadde det, hun kommer for å holde foredrag.

– Samtidig kommer det ei utstilling med samme tema til Kvensk institutt. Den heter Alltid en fremmed og blir stående i det samme store rommet hvor foredragene holdes, sier Johansen. Mange fra Porsanger var på internat i Børselv, og utstillingen står framme fra 24. juni til 18. august.

Til det musikalske er dialogen med blant andre Lakselv spellemannslag i gang, og Sølvi sier at Lodgen allerede har pågang fra publikum som vil sikre seg overnatting.

– Som vanlig blir det også barneaktiviteter, og vi er i snakk med Kvensk språksenter i Lakselv om staking med elvebåt. Men det er ikke spikret ennå, sier lederen.

Spikret er derimot søndagen med sin tradisjonsrike kvenske gudstjeneste i den lokale kirka.

– Vi hører at dere er godt i gang. Blir det annet hvert år framover, eller oftere?

– Jeg tror det blir annet hvert år, for det er ganske mye forarbeid og arbeid under festivalen. Det er ikke like lett som før å få dugnadshjelp heller, sier hun.

– Egil Borch har vært leder i mange år, var det sårt da han for to år siden ba andre ta over?

– Klart det var. Egil sitter inne med mye kunnskap og vet en del om strategi for å arrangere Kipparifestivalen. Men vi har ham heldigvis med som mentor. Vi får hjelp hvis vi trenger, sier Johansen.