«Hva er det kvenske for deg?» Foruten pengepremier kan dyktige skribenter også havne mellom to permer.

 

Det er Kvensk språkdag i dag, og hva passer vel bedre enn å friste den skrivekyndige med heder og ære og pengepremier?

 

Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no

 

Ruija Forlag tok initiativ til skrivekonkurransen. Her ser vi forlagets styreleder Erlend Skjetne. (Foto: Privat)

– Som så mange andre ønsker vi å skape engasjement rundt det kvenske på alle fronter. For oss som forlag er det skrevne ord selvfølgelig ekstra viktig, og vi tror at det fins mange der ute som sitter på gode tanker rundt det å være kven. For ikke å snakke om gode historier som bør løftes fram i lyset. Derfor lanserer vi nå denne skrivekonkurransen.

Det er Erlend Skjetne som sier dette, han er styreleder i Ruija Forlag, initiativtakeren til konkurransen hvor det lokkes både med heder og ære og pengepremier. Forlaget har skaffet seg flere med-arrangører, nemlig Norske Kveners Forbund – Ruijan Kvääniliitto, Kvensk Institutt og Ruijan Kaiku.

Når det gjelder tema, så må det sies å favne bredt. Forlaget og deres partnere ønsker at folk skal levere bidrag under følgende to vignetter eller stikkord: «Hva er det kvenske for deg?» alternativt også «Ditt forhold til det kvenske.» Bidragene skal bestå av såkalt kortprosa, altså novelle, essay eller dikt, og bidragsytere har stor språklig frihet, klargjør Skjetne. Både kvensk, norsk og meänkieli er gangbar mynt i denne konkurransen.

Lønnsomme ord

– Hvordan man velger å vinkle teksten sin er egentlig veldig fritt. Det viktige er den personlige stemmen og det gode språket, enten dette språket er norsk, kvensk eller meänkieli. Alle er like velkomne til å delta, vi ønsker oss både kjente og ukjente navn i bunken av bidrag, sier styrelederen.

Her er det med andre ord bare å ta pennen fatt, og skulle ditt bidrag nå pallplass, så frister arrangøren med pengepremier. Kroner 15 000 i førstepremie, kroner 10 000 i andrepremie og kroner 5 000 i tredjepremie. Ditt bidrag kan med andre ord bli noen lønnsomme ord, kan det bekreftes.

Erlend sier at arrangørene tar sikte på å utgi ei bok med bidragene, men at de samtidig må ta et par forbehold. Forbeholdene knyttet seg til å få inn bidrag nok til å fylle ei bok, samt naturligvis også at kvaliteten er god nok til å forsvare en slik bokutgivelse. Samtidig er det høyst aktuelt at innsendte bidrag også publiseres i Ruijan Kaiku, noe som i praksis betyr at man som deltaker må samtykke i at eget bidrag brukes i bok og/eller kommer inn i Ruijan Kaiku.

Sende inn bidrag

Vi tar med at bidragene blir vurdert av en jury oppnevnt av arrangørene, og at frist for innsending er innen 1. november 2021, altså om et drøyt halvår. Skjetne opplyser at bidragene skal sendes inn på epost, til følgende adresse: arne@ruijan-kaiku.no.

– Det er viktig at deltakerne ikke oppgir navnet sitt i bidraget. Navn på hvem som har skrevet teksten sendes ganske enkelt til samme epostadresse, men i en separat epost, klargjør Erlend.

Han sier at dersom du har spørsmål, så er det bare å skrive en melding til Ruija Forlag (du finner dem på facebook), eller ta direkte kontakt med Ruia Forlag og Erlend Skjetne på telefon 974 75 164.

– Da ønsker vi skriveføre folk lykke til, og håper på mange gode bidrag, heter det fra arrangørhold.