Annie Blomli og Tove Raappana Reibo (til venstre). Paaskiviiko er over, nye utfordringer står for tur. (Foto: Frank Halvorsen)

 

Sagaen fortsetter med Kyläpeli 2023. «Med kraft til å stoppe blod.» Men Tove og Annie har også mer å henge fingrene i.

 

Frank Halvorsen og Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no

 

– Jo, det blir Kyläpeli, men aller først skal vi til Seskarö på språkleir. Fra tredje til sjuende juli. Et fint sted midt mellom Haparanda og Kalix, siden 2015 har de arrangert familie- og språkleir. Dit skal jeg og Annie.

Det sier Tove Raappana Reibo, vi møtte henne og Annie Blomli under årets Paaskiviikko. Begge jobber ved Halti kvenkultursenter i Nordreisa i Troms.

Det er mulig

– Vi var der i fjor også, og der får vi lære både kvensk og meänkieli, litt finsk og en smule svensk, sier Reibo.

– Fire dager hvor man hører språket så mye at man begynner å skjønne hva ting betyr selv om man ikke kan språket. Et bevis på at det er mulig, tilskynder Blomli.

Vel hjemme fra leiren blir det et kort mellomspill i form av besøk fra danseforestillingen Karhutanssi, Bjørnedans.

– Og etter det, da kommer Kyläpeli. Tre dager på rad i starten av september. Både den og de seks bjørnedanserne og deres tre musikere skal være her på Tørfoss kvengård.

– Dere har litt å pjuske med?

Gradvis mer

– Ja, og så kommer de vi besøker på Seskarö til oss. Hit til Nordreisa for å ha språkleir sammen med oss. Det blir fra 22. til 24. september.

– Kommisjonen er ferdig og rapporten er framme. Føler dere på mer press nå enn før rundt det dere gjør?

– Absolutt mer å gjøre. Det har vi sett gradvis på senteret de siste årene. Det øker hele tiden. Faktisk kan det være vanskelig å oppdage, før det faktisk blir litt for mye til at vi får gjort alt vi skal.

– Dere trenger flere folk og økt budsjett?

– Ja, sånn ser også vi på det.