Miriam Aurora Hammeren Pedersen er blitt skogfinsk podcast-gründer og byr på «skogfinske samtaler» i sin egenproduserte satsing på fritiden. (Foto: Privat)

 

Gjennom en rykende fersk podcast håper hun å kunne bidra til å spre kunnskap og bevissthet om skogfinnene.

 

Pål Vegard Eriksen
pal@ruijan-kaiku.no

 

I den første episoden av «Skogfinske samtaler», sier programleder Miriam Aurora Hammeren Pedersen at skogfinnene er Norges største nasjonale minoritet:

«Det har blitt anslått at opp imot en halv million mennesker i Norge er etterkommere etter de skogfinnene som slo seg ned i landet på 1600-tallet.»

«Det gjør skogfinnene til Norges desidert største nasjonale minoritet i antall», sier hun.

Tallet harmonerer godt med en uttalelse som Anders Jan Larsson, styreleder i Norsk skogfinsk museum, hadde i Ruijan Kaiku i 2021:

– De fleste er ikke klar hvor stor den skogfinske minoriteten kan være. Det kan være så mye som opp mot 13 prosent av den norske befolkningen, og da prater vi kanskje om 600 000 mennesker, sa han.

Fritidssyssel

Den skogfinske podcast-gründeren er ikke 100 prosent sikker, men sier dette kan være første gang noen lager skogfinsk podcast.

– Jeg tror faktisk det. Det kan med fordel dobbelsjekkes, for det kan jo finnes podcaster jeg ikke vet om, men jeg har bare hørt om to enkeltepisoder om skogfinner tidligere, sier hun.

Pedersen er klar på at dette er hennes private initiativ og noe hun gjør på fritiden.

Per Ivar Käiväräinen Nerby. (Foto: Privat)

– Derfor vil nok episodene komme ut med ujevne mellomrom, sier hun.

I skrivende stund er det lagt ut tre episoder på Spotify. Den første er en introduksjon av hva og hvem skogfinnene er.

I den andre har hun fått Per Ivar Käiväräinen Nerby som gjest. Noen av våre lesere husker kanskje ham; skogfinnen som skrev «Jeg vil aldri gi meg, jeg krever retten til å bruke mitt skogfinske navn», i et leserinnlegg publisert hos Ruijan Kaiku.

Les også: Leserinnlegg: «Jeg vil aldri gi meg»

I den tredje og foreløpig siste episoden er hun i samtale med Sarah Kammlah, ei skogfinne fra Texas, og episoden er derfor på engelsk. I podcasten snakker hun blant annet om Kammlahs arbeid i og for det skogfinske miljøet i USA.

Vil spre kunnskap

Apropos leserinnlegg i Ruijan Kaiku. Miriam Aurora Hammeren Pedersen har selv ved noen anledninger skrevet leserinnlegg til oss.

Blant annet har hun skrevet at skogfinner kan og bør la seg inspirere av det skeive samlings- og synlighetsarbeidet som gjøres i kvenske og samiske miljøer, om skogfinsk språkgjenreising på lavterskelnivå og at det endelig kom på plass et eget skogfinsk flagg.

Skogfinske spørsmål er med andre ord noe som opptar henne, og nå håper hun at hennes egen podcast kan ha en verdi både for skogfinner og andre:

– Jeg håper i alle fall at det vil ha en verdi og at det kan bidra til å spre kunnskap og bevissthet om skogfinnene, sier Pedersen, før hun avslutter:

– Og det kan jo også hende at noen i det kvenske miljøet vil finne podcasten nyttig og interessant. Mange skogfinner ser på kvenene som et søsterfolk, og at jeg håper på godt samarbeid mellom våre minoriteter.