Billedkunstner Liv Bangsund ønsker å være med å lage et fundament for kvensk kunstnersamarbeid. Foto: Liisa Koivulehto

 

Mener at et kvensk kunstnerforbund vil synliggjøre både kvener og kvensk kunst.

 

Liisa Koivulehto
liisa@ruijan-kaiku.no

 

– Noen må jo begynne, sier Liv Bangsund fra Tromsø, med røtter i Nordreisa, Kvænangen, Alta og Tornedalen.

– Det fins mange kunstnere med kvensk identitet, men vi vet ikke om hverandre. Kvensk kunst er marginalisert og det er stor mangel på synlige kvenske kulturuttrykk. Tida er overmoden for kvensk kunstnersamarbeid, sier billedkunstner Liv Bangsund som blant annet har drevet Tromsø Folkekjøkken siden 2014.

Hun ser for seg å ha ha med alle kunstformer – musikk, billedkunst, litteratur, scenekunst og annet.

Organisator

Liv Bangsund har vært med å starte og organisere mange prosjekter. Hun sier hun kan være med å få forbundet i gang, men at andre må bære det videre.

–  Det skal jo være et forbund for framtida. Vi kan begynne å snakke om det, forsiktig. For å lage et fundament må vi være mange, sier hun.

– Hvordan fikk du ideen?

– Det har jo vært noen kvenske kunstnerprosjekter de siste årene. Jeg syns det er på tide at vi også tar plass i kunstnermiljøet i Norge. Det handler om å vise sin identitet som kunstner og kven.

– Jeg kan godt være med å forme grunnlaget. Det enkleste kan være å starte med et felles kunstprosjekt. Kanskje er det den beste veien å gå, men det vet vi ikke. Vi må lodde stemninga og ha møter, før vi eventuelt kan konstituere oss, sier hun.

Kristin Mellem. Foto: Eili Bråstad Johannesen

– Idéen er glimrende

Musiker Kristin Mellem støtter idéen.

– Jeg ønsker et kvensk kunstnerforbund varmt velkommen. Idéen er glimrende, skriver hun i en kommentar via epost.

Mellem er enig med Bangsund i at det er på tide å tenke på kunst og kultur.

– Kvenene har i mange år først og fremst satset på politisk synliggjøring, og det er forståelig, slik situasjonen har vært. Men kunst og kultur bidrar så sterkt til identitet, ettertanke, innhold og menig. Derfor er kunst og kultur viktig – kanskje minst like viktig som politiske seire, skriver Mellem.

– Man når lengre hvis man organiserer seg, og det er ekstra viktig for minoriteter. Når driftige folk går sammen, kommer en synergieffekt, og man kan nå mye lengre enn man hadde greid å forestille seg, påpeker hun.

Vil inspirere og innovere

Åsne Kummeneje Mellem, som driver blant annet med samtidskunst og foto, snakket om ideen med Bangsund for et halvår siden.

– Ideen spirer og gror sakte. Ønsket er å kunne samle forskjellige kvenske kunstnere, musikere og lignende, for å kunne styrke hverandre og løfte frem de kvenske kunstneriske uttrykkene. Selv om et slikt felleskap/forbund/forum fortsatt kun er en idé er jeg sikker på at dette vil kunne styrke kulturen både innover i miljøet, men også synliggjøre den for andre. Sammen er vi sterkere! skriver Mellem per epost.

Åsne Kummeneje Mellem. Foto: Heidi Nilima Monsen

– Jeg ser på en slik plattform som en naturlig og berikende vei videre, ettersom det er flere og flere som uttrykker kulturen visuelt, litterært og musikal, uten at vi har noe fellesskap.

Hun tror at et kvensk kunstnerfelleskap vil inspirere og skape nytt.

– Det virker også som at flere allerede etablerte kunstnere og kulturarbeidere er bevisst sine kvenske aner og ønsker å uttrykke dette, men uten å vite hvordan man kan synliggjøre kulturen i verkene sine. Gjennom et fellesskap kan det bli lettere å vise frem potensialet kulturen har i både samtidskunsten, musikken, litteraturen og andre uttrykksformer. Slik vil forhåpentligvis flere også bli inspirert til å trekke med seg det kvenske inn i sine uttrykksformer, skriver Mellem.

– Vil løfte kunstnere og skape en arena

Journalist og forfatter Lill-Karin Elvestad syns ideen er god og interessant.

– Et sånt forbud ville løftet kunstnere som vil utforske det kvenske, og skape en arena for å vise dette fram, sier Elvestad til Ruijan Kaiku.

Hun har kvenske aner både fra farssida (Finnmark) og fra morssida (Balsfjord).

I fjor hadde Elvestad sammen med musiker Trine Strand musikkforestillingen Anna Wilhelmine der hun skrev teksten. Teksten handlet om Balsfjords kvenske historie og var rettet om ungdommen.

Trine Strand, Marius Nilsen og Lill-Karin Elvestad framførte den nye musikkfortellingen om kvenjenta Anna Wilhelmine i forbindelse med Kvenolkets dag i Nordkjosbotn 2019. Foto: Nordkjosbotn videregående skole

I år skulle hun vært fortelleren i  Bomstadkvenene – et historisk musikkspill som ble avlyst 14. mars, like etter at koronatiltakene ble innført.

– Det kvenske i Balsfjord er sterkt underkommunisert, sier Elvestad, som sammen med noen andre arbeider for at det kvenske skal tas med kommunens kulturminneplan.