Dette bildet er ikke hentet fra filmen, men fra 2022-versjonen av Kipparifestivalen. En hemmelighetsfull Terje Aronsen har fått tak i rett dekk til sin gamle moped, en bragd han her gjerne deler med Alf E. Hansen. Den ferdige filmen er laget av Anstein Mikkelsen og hans Siivet AS. Torsdag kveld kunne folk se den. (Foto: Arne Hauge)

 

Rykende fersk tyggegummi for kvenske øyne – ble vist riksfjernsyn på selveste Kvenfolkets dag.

 

Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no

 

Denne saken gjaldt for torsdag, så beste sjanse nå er dersom du kan spille den av i ettertid på fjernsynet ditt.

I kveld 16. mars klokken 22.00 på NRK1 kan du få med deg en premiere på kainun tiefilmi – kvensk roadmovie. Filmen heter «Mopeetila juurhiin – Med moped til røttene.» Mannen bak er Anstein Mikkelsen og hans Siivet AS, og fra dem har vi fått denne stemningsfulle skildringen som en forsmak til hva landets seere har i vente. Først synlig bevis for at i kveld er kvelden:

Kvensk roadmovie på riksfjernsyn. (Skjermbilde)

«Vi er i garasjen til Terje Aronsen i Børselv i Finnmark. Foran oss står en gammel Tempo moped som han som ungdom arvet av sin far. For mennene i den lille kvenske bygda var dette fremkomstmiddelet i de førte tiårene etter krigen. Mopeden til Terje er fra 1968. I garasjen står også en annen nesten like gammel doning.

Arvid Petterson, historiker og forfatter kommer innom. Han og Terje har kjent hverandre i det meste av deres voksne alder. Hver for seg og sammen har de jobbet for kvensk språk og kultur. Man tar ikke for sterkt i om man gir Terje for mye av æren for at kvenene er både en anerkjent og kjent minoritet i Norge.

– Sett i stand mopeden så kjører vi oss en tur til Tornedalen, sier Arvid.

Terje er ikke umiddelbart med på den tanken. Mopeden kan nok settes i stand, Terje har tross alt undervist ungdommer i motorlære. Men å kjøre til Tornedalen er noe annet. Dit er det mellom 50 og 60 mil.

– Det blir vel litt langt for oss gammelkarer på 75 og 82 år? sier Terje.

– Men vi kan jo hiver to mopeder på tilhengeren og kjøre til Tornedalen, så kjører vi nedover dalen, sier Arvid.

– Det var jo der du fikk inspirasjon til kvenbevegelsen i Norge, og vi har jo begge røtter der.

Episodebilde fra premierefilmen. Terje Aronsen til venstre og Arvid Petterson til høyre. Bare å glede seg. Denne kan du se fra godstolen i kveld torsdag. (Film/foto: Anstein Mikkelsen/Mopeetila juurhiin – Med moped til røttene, Kainun tiefilmi – Kvensk roadmovie, 2023)

Terje sier ikke ja der og da, men tanken modnes, og plutselig er de to på vei til Tornedalen – med to gamle mopeder på tilhengeren.

De to er fremme i Pajala på svensk side av Tornedalen. Det er her den mektige floden, Torneelva møter Muoniojoki og blir grenseelv mellom Finland og Sverige. Det var i møte med folk på svensk side av elva Terje fikk den store aha-opplevelsen i forhold til sitt eget morsmål og til kulturen han vokste opp i hjemme i Børselv.

Arvid Petterson har en baktanke med turen. Dette blir en ytre reise tilbake til Terjes største inspirasjonskilder i arbeidet for å redde sitt morsmål og videre føre foreldrenes kultur. Men det blir også en indre reise tilbake gjennom alle bøyger og gleder han støtte på underveis. En reise til fremtiden via fortiden. En reise for å forsøke å finne tilbake til pågangsmotet og optimismen han en gang hadde. Hva er da mer naturlig enn å dra tilbake dit han fikk sine største inspirasjoner – i Tornedalen på grensa mellom Sverige og Finland.

Denne reisen er blitt rammen for filmen. Underveis møter vi Terjes tanker, gjenlevende av mennesker Terje har møtt tidligere, steder og situasjoner som er med på å beskrive kvenforkjemperen som person og bringe oss både inn kvenenes gamle historie og deres nyere historie i Norge. Siden begge snakker kvensk, og mange av de vi møter snakker meänkieli eller finsk, er det naturlig at dette blir hovedspråkene i filmen.»

Les også vår forhåndsomtale i anledning kinopremieren: Se Terje og Arvid kjøre moped

Melder altså Anstein og co i sin forhåndsomtale. Musikken er for øvrig hentet fra repertoaret til gruppa Jord, melodier på meänkieli som ifølge filmskaperne setter seg både på hjernen og i hjertet. Her er noen fakta om filmen:

Lengde: 40 minutter Språk: Kvensk, norsk, meänkieli, finsk
Manus, regi og redigering: Anstein Mikkelsen
Foto: Kenneth Ulstein Johansen
Tilleggsfoto: Bjørnar Mikkelsen, Anstein Mikkelsen, Harry Johansen
Lyd: Bjørnar Mikkelsen
Lydmiks: Bjørnar Mikkelsen og Kenneth Ulstein Johansen
Kommentarer: Arvid Petterson
Research og regiassistent: Kathrine Ulstein Johansen
Oversettelser: Terje Aronsen

Til sist tar vi med at Siivet er kvensk, og betyr vinger. Stiftet i 2007 av Anstein Mikkelsen, han er både daglig leder, styreleder og eneaksjonær i selskapet. Selskapets røtter er imidlertid eldre, da Anstein Mikkelsen før det drev sin virksomhet i et enkelpersonforetak. Siivet AS har produsert kvenske, samiske og norske filmer i mer enn 30 år, flest dokumentarer, men også fiksjon og eksperimentelle filmer og installasjoner. Siivet AS er verdens eneste produsent med løpende produksjon av kvenske filmer.