I filmen Soria Moria nøster Monica opp i gamle kontakter mellom folkegrupper. (Foto: Siivet/Jakten på Soria Moria)

 

Innbyr til hyggelig gjensyn med god borealisfestival-film med kvensk innhold.

 

Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no

 

Torsdag 14. mars inviterer Alta filmklubb med Alta kvenforening til filmer på Aurora kino Alta. Framvisningene starter klokken 18.45, med gjensyn med 2 filmer. Først Monica Irén Hansen og Anstein Mikkelsens «Jakten på Soria Moria», dernest Greger Grönqvist sin film Finnarna vid Ishavet: «Så förintades Ryssänranta.»
De som ikke er medlemmer av filmklubben, betaler kr. 100 (helst kort).

Om Jakten på Soria Moria kan vi lese følgende:

Det norskeste norske?

«Tullan, lullan, tupakka rullan… Disse strofene fra en voggesang er det eneste 21-årige Monica Irén Hansen husker av sin kvenske oldemor. Monica vokste opp i en del av Oslo der hun var en av få norske i sin klasse. Men at det fantes en flerkulturell verden nord i Norge, visste hun ikke før i voksen alder. Under en reise til Norges nabo i øst – Russland – nøster Monica opp i gamle kontakter mellom folkegrupper i de to landene. Med på ferden er to 11-årige jenter som bor på hver sin side av det tidligere jernteppet – den ene kvensk og den andre karelsk. Sammen finner de ut at noe av det norskeste norske, uttrykket Soria Moria, kanskje ikke er så norsk allikevel.»

Filmen har norsk, kvensk og karelsk tale, norsk teksting og lengde 28 minutter.

Når det gjelder Ryssänranta, så er det navnet på området mellom Kirkenes og Murmansk hvor finner – i hovedsak fra Kuusamo-området – vandret i nødsårene på 1800-tallet. Dette skjedde omtrent på samme tid som utvandringen til den norske ishavskysten foregikk. Her er hva arrangøren melder:

Hardt forfulgt

«Dokumentaren handlar om skjebnen til disse finnene, som hadde bosatt seg i kystområdet mellom Petsamo og Murmansk. De var dyktige fiskere, klarte seg bra og skapte et velfungerende område med fiskelandsbyer. Men fra 30-tallet ble de hardt forfulgt. I 1940 ble de da over 4.000 kolafinnene tvangsflyttet, skipet østover og plassert i arbeids- og fangeleirer forskjellige steder i Sovjet. I filmen kalles dette for tilintetgjørelsen og er en synliggjøring og påminnelse om disse nesten glemte menneskeskjebnene. De var Finnmarks naboer, og er deres slektninger. En av Ryssänrantas byer var norsk, og nordmennene møtte samme skjebne som finnene.»

Denne dokumentaren har finsk tale og svensk tekst og varer rundt 1 time.

Vi tar med at inngangsprisen er kroner 100 for ikke-medlemmer av Filmklubben.