Vi lover at det blir få ganger den kvenske avisa Ruijan Kaiku viser dette bildet. Bildet er forresten en modell, så vil du se hvorledes viruset ser ut i virkeligheten? Under avansert mikroskop? Da kan du klikke her: Slik ser koronaviruset egentlig ut (Foto: CDC)
Fjellvettregel nummer 1 til og med 10: Lytt til Erna og Bent Høie. Ved Arne Hauge, redaktør for Ruijan Kaiku.
Kvenene er et festivalfolk og kjenner på skuffelsen nå som sommeren ryker, men den viktigste koronarelevansen er likevel den uvanlig høye alderen på spåkbrukerne. I sårbar gruppe det store flertall, ukontrollert kan pandemien legge stor demper på språket samt forsøket på revitalisering.
Økt sosial distanse til Sannhetskommisjonen, dens åpne møter og øvrige arbeid, har også en viss negativ vekt. En annen mulig kvensk relevans handler om tillit til sentrale myndigheter. Etter hard fornorskning fulgt av mye vakker tale med to tunger, skal kvenene brått stole på alt ledelsen sier. En potensielt tyngre øvelse for dem.
Vår henstilling til kvenfolket er likevel klar; ta Erna og Høies koronaråd på alvor, følg dem. Samtidig ber vi eldre personer legge bort sine altruistiske argumenter om å velge ungdommen og økonomien og la smitten brenne. Fattigdom kommer i mange forkledninger, umenneskelighet en av dem. La heller de markedsliberalistiske kynikerne ta seg av slikt snakk.
Erna og Høie har ikke valgt å sette alt på spill for å redde en og annen. De har gjort det i et forsøk på å unngå humanitær katastrofe i eget land. Eller «flokkimmunitet,» som det også benevnes. Selv i kontrollerte former – la oss anta 10.000 nye smittede i måneden og således det dobbelte av hva landet har håndtert i måneden mars/april – vil det teoretisk ta mer enn 20 år før halve befolkning har oppnådd immunitet. På veien har viruset drept minst 1 prosent av oss, minst 25.000, samt talløse andre fordi helsevesenet knapt har tid til annet enn å drive koronabehandling.
Velger vi å la smitten brenne hardere, vil helsesystemet kollapse og prosentandelen døde fyke i været. Det er med vårt helsevesen som med ei fiskesnelle; kvalitet og prislapp spiller ingen rolle hvis du spoler på alt for mye snøre. Det blir uansett floke og stans i fisket.
Man kan si mye om vår moderne samfunnsorden, eksempelvis at de tiltak verden nå har satt i gang likner de tiltak vi av hensyn til naturen for lengst burde satt i gang. Vi burde spilt på lag med naturen, mikrober inkludert, men vi er der vi er, i et slag mot en type organisme det på lang sikt er umulig å vinne krigen mot.
Som man reder ligger man, og slik slaget nå står, velger vi å spandere litt sort gull for å beholde hvit samvittighet. Så herved har du følgende uvanlige formulering til kvensk publikum å være; stol på myndighetene, ros dem for arbeidet og følg rådene.
Ha en trivelig påske.