Merk datoen; den 9. april 2019 leverte Anstein Mikkelsens fra seg sitt rikholdige filmarkiv. (Foto: Riinakaisa Laitila)
Anstein Mikkelsens filmarkiv – nå levert videre til de tryggeste hender.
Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no
Anstein Mikkelsen (f. 1956, bosatt i Lakselv) er en filmskaper som via sin bedrift Siivet AS har produsert mer enn 30 filmer på kvensk, om kvenske emner eller med kvenske innslag. I tillegg har han gjort en rekke dokumentasjonsprosjekter der også sjøsamisk og reindriftsamisk kultur er i fokus. Han formidler også filmene sine via følgende nettsted: Siivets filmer
Nå er saken den at RiddoDuottarMuseat-Porsanger museum, Porsanger historielag og Kainun instituttti-Kvensk institutt sammen har kjøpt rettigheter til ferdige filmer og originalbånd med råmateriale til filmene. Filmer og råmateriale som befinner seg i Lakselv på Interkommunalt arkiv Finnmark.
«Hensikten med innkjøpet er å sikre materialet for ettertiden og å bruke filmene og råmaterialet til forskning og formidling,» heter det i ei pressemelding fra RDM-Porsáŋggu musea – Porsangin museumi.
Den meldingen gikk ut tirsdag 9. april, en dato som også var dagen hvor Anstein overleverte materialet. Det hendte på Porsanger museum klokken 12.
«Anstein Mikkelsen kom og leverte 4 stk x 4 TB harddisker med digitalisert materiale og 2 kasser med videobånd til museet. Resten av materialet forblir på IKA Finnmarks depot. Porsanger museum tar hovedansvaret for å registrere og katalogisere materialet. Etter det blir det søkt om midler til digitalisering av råmaterialet,» melder museet.
– For Porsanger museum er dette en gledens dag, sier museumskonservator Riinakaisa Laitila ved Porsanger museum. Hun sier det er viktig at Ansteins livsverk blir sikret og gjort tilgengelig for språkinstitusjoner og forskere, samt spesielt også for lokalbefolkningen i Porsanger.
– Kvensk institutt er veldig glad for at vi har fått den her muligheten og tilgang til for oss en unik materialesamling. Dette løfter opp de personlige historiene som vi kan bruke til å få en bedre forståelse for i vår dokumentering av kvensk språk, kultur og historie, sier Hilde Skanke ved Kvensk institutt.
I 2019 etablerer Porsanger kommune et kvensk språksenter, som i den første fasen blir samlokalisert med Porsanger museum i Lakselv. Også kvensk språksenter får muligheten til å bruke Anstein Mikkelsens filmer i arbeidet med revitalisering av kvensk språk i Porsanger.
Til høsten er det planlagt både foredrag og filmvisning av Anstein Mikkelsens filmer på museet.
Vi tar med at når Riddoduoattarmuseat ved Porsanger Museum og Kvensk institutt nå overtar alle rettigheter til Siivet og Anstein Mikkelsens råmateriale, så består dette i materiale innsamlet i forbindelse med følgende filmer/prosjekter:
I noaidens fotefar
Meän kieli – meän siivet
Skogens blod
Polarlandets Kreta
Småfugler og evighetsblomster
Vinterens ansikter
Naturen – en følelse
Og det ble liv
Lebesbymannen – norsk
Grenseløs natur i grenseland
Ná eallin jorrá
Reinjentas dillemma
Karine ja kadonu loru
Kadonu loru – musikvideo
Âitin sanat – Mors ord
Jakten på Soria Moria
Guovssahasas nieida
Under en annen himmel
De som hoppet før Wirkola
Krigen som aldri sluttet
Gavcci jahkodagat
Näin laitama
Skábma
Naturens glemte skatter
Det tause folkets stille død
Sverres siste mile
Den store kjærligheten
Blå dager og gylne netter
Fra Grand Hotell til Köykiniemi
Lohipato
Kvenske historier:
Fra Hedmark til Karelen – Hedmarkista Karjalaan
Snekkervalsen – Kirvesmiehen valssi
Vinger og røtter – Siivet ja juuret
Ei hava tøtta – Hyvä tyttö
Fra stein til brød – Kivestä leippä
Hestekarer – Hevosmiehet
Kaffeost – Kaffijuusto
Fiskeren – Kalastajaa
Det nattlige brød – Yön leippää
Stemmer fra nord
Kvensk hverdagsliv
Fem på tolv
Materialet består dels av filmkopier, og videobånd lagret på interkommunalt arkiv i Lakselv og digitalt materiale som leveres på harddisker.
Riddoduoattarmuseat ved Porsanger Museum og Kvensk institutt overtar alle rettigheter også til følgende ferdige filmer:
I noaidens fotefar
Meän kieli – meän siivet
Skogens blod
Polarlandets Kreta
Småfugler og evighetsblomster
Vinterens ansikter
Naturen – en følelse