Maleriet er laget av kvenkunstner og kvendrakt-initiativtaker Jens Stark, og var bursdagsgaven fra Norske kveners forbund. – Bildet gjør seg mye bedre her enn i Tromsø, sier generalsekretær Ivar Johnsen. Vi ser også Anne Gerd Jonassen, leder av Kvænangen qven og sjøsamisk forening, ordfører Eirik Losnegaard Mevik, Kai Petter Johansen fra Kvænangen språksenter. Iført et av de nyeste plaggene i en stadig voksende kvensk kolleksjon ser vi også Malin Samuelsen (5). (Foto: Arne Hauge)

 

 

Suveren bespisning og ektefølt glede da kvenene i Kvænangen feiret bursdag. 

 

Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no

 

Kvensuppe og kvenøl på bordet. Tyttebærgrøt og råmelkspudding til dessert. Etterpå massevis av kaker pluss kaffe og mer godt i glasset. Gavebord fullt av blomster og annet; man kunne tro det var bryllup og ikke bursdag, for det sto ikke på gjestfriheten da Kvænangen qven og sjøsamisk forening markerte at det har gått 10 år siden de startet opp.

– Kvenpolitikk er det lov å prate om rundt bordet, men hvis dere hører noen som begynner å snakke partipolitikk og partiprogram, så klink i glasset og pek dem ut. Da må nemlig vedkommende reise seg og fortelle en vits, advarte leder Anne Gerd Jonassen under sin tale for dagen.

Mye har skjedd

Det var den 8. juni 2009 at Kvænangen qven og sjøsamisk forening så dagens lys, som en av de første nye foreningene tilsluttet Norske kveners forbund. Formålet var å fremme kvensk og sjøsamisk språk og kultur, og foreningen har i dag svært mange samarbeidspartnere. De har også ei barnegruppe, og ei aktivitetsgruppe som ofte møtes, et sosialt og kjærkomment tilbud, sa Jonassen, og fortalte om ei svært aktiv og lokalt meget synlig forening. De er også høringspart hos Kvænangen kommune, i kultur- og arealrelaterte saker. Mye har skjedd i kvensaken, sa Jonassen, på de 10 årene foreningen deres har eksistert.

Stemningsfullt og trivelig på 10-årsjubileet. (Foto: Arne Hauge)

Vi har fått Kvenfolkets dag, og vi har fått vårt eget flagg. Stat og fylke har vedtatt planer for kvensk kultur og språk, vi har fått Kvænangen språksenter, og det er oppnevnt en sannhets- og forsoningskommisjon. Skilter på tre språk har blitt realisert i mange kommuner, og vi håper og tror at også Kvænangen kommune er godt i gang med arbeidet, så vi får skilter her også, sa lederen.

Sang og spilte

Medlemsregistreringen foregår sentralt, og på siste oversikt for bare ei drøy uke siden, hadde Kvænangen qven og sjøsamisk forening 71 medlemmer.

Det er slett ikke verst, og vi fortsetter det gode arbeidet, bekreftet lederen overfor medlemmer og gjester.

Med god hjelp fra en gitar pluss et allsyngende publikum, tok Trygve Enoksen seg av underholdningen. Sangen Hevonen on hest ble fulgt av De nære ting, som igjen ble avløst av Karamelli og Minun kultani kaunis on. Her et vers fra den siste:

Silmät sill’ on siniset, vaikk’ on kieronlaiset,
Silmät sill’ on siniset, vaikk’ on kieronlaiset,
Hei luulia illalla, vaikk’ on kieronlaiset,
hei luulia illalla, vaikk’ on kieronlaiset,

Mange fellessaker

Etterpå var det Kvænangens ordfører som reiste seg. Eirik Losnegaard Mevik takket så mye for invitasjonen og roste både oppmøtet og den smakfulle bespisningen.

Kvænangen qven og sjøsamisk forening jobber med utrolig mange gode saker. Vi har også mange fellessaker, og vi er helt enige om at vi skal få 3-språklig skilting. Det jobber vi med. Språksenteret har vi også jobbet i lag for å få fram. For å nevne noen saker. Det er fortsatt noen saker igjen, men jobben dere gjør for det sjøsamiske og det kvenske er veldig viktig, sa Losnegaard Mevik, som tilføyde at da han var sørpå i forbindelse med høringen til Sannhetskommisjonen, tok han fram nettopp det arbeidet foreningen i hjemkommunen gjør.

Venter på vedtak

Jeg sa at dere gjør et utrolig viktig arbeid, og det tror jeg de merket seg helt ned på Stortinget, sa han.

Også til Jonassen sin oppdatering på det berømmelige Kventunet, hadde ordføreren innspill. Saken er at Kventunet blir en realitet, på tomt gitt av Statskog. Foreningen venter kun på de nødvendige vedtak i kommunen, så tomta kan tas i bruk. På den skal Djupanvikhuset stå, et laftet bygg de fått fra Nord-Troms museum.

Dere jobber utrolig godt med Kventunet. Der er det mange forskjellige elementer, ikke minst byggeskikk. Bare fire, fem bygninger sto igjen i Kvænangen etter krigen, og Djupanvikhuset var et av dem. At dere tar vare på det huset for dem som kommer etter oss, er en utrolig viktig jobb, sa ordføreren, som uoppfordret sa til forsamlingen at selv om han ikke styrte med vedtakene som må stemples gjennom, så skulle han ta en runde på kommunehuset på mandag og sjekke framdriften.

Fine folk bidrar

Jeg kommer gjerne tilbake på tjueårsjubileet, sa Losnegaard Mevik, men høyde for at han da muligens måtte bli invitert som noe annet enn ordfører. Til slutt ønsket han å si noe partipolitisk. Ikke for å vinne valget, men for å tvinge noen til å fortelle en vits – inntil også ordføreren forsto at han i så tilfelle måtte reise seg og ta vitsen selv.

Da lar vi partipolitikken ligge på en dag som dette, og feirer Kvænangen qven og sjøsamisk forening. Alt det gode arbeidet dere gjør, og alle de fine folkene som bidrar. Til lykke med dagen, sa Kvænangens ordfører.