Kvendetektivene Margrete Vidal og Lilly Emilie Heggelund stilte viktige spørsmål til Masud Gharahkhani. (Foto: Harry Johansen)

 

To ungdommer hjelper Siivet med å finne ut sannheten om kvenene. Bakgrunnen er en ny dokumentarfilm.

 

Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no

 

Det er kjekt å ha unge mennesker med på lag, særlig når man skal lage kvensk film. Det er presis hva Siivet AS holder på med, framgår det i ei pressemelding som kom inn til redaksjonen i dag fredag:

– Han er jo en hyggelig mann, sier de to unge kvenene overfor Siivet. De sikter her til stortingspresident Masud Gharahkhani, og ungdommene er Margrete Vidal fra Lakselv og Lilly Emilie Heggelund fra Sørkjosen.

Søke svar

Sammen jakter de for tiden på sannheten om kvenene i Norge, og levende kvenske innslag i det norske samfunnet. Når det gjelder intervjuet med stortingspresidenten, så skal det brukes i en ny dokumentarfilm. Den skal publiseres på NRK på Kvenfolkets dag 16. mars neste år, opplyser filmskaperne.

Vidal og Heggelund skal finne svar på viktige spørsmål for unge mennesker med kvensk bakgrunn. For eksempel hva en kven er, og hva som skiller kvenene fra andre folkegrupper. Hva er forresten kvensk kultur, og hvorfor lære seg kvensk?

Det var da Siivet i høst søkte etter «kvendetektiver», at Lilly og Margrete meldte seg. Nå har de møtt andre unge kvener både nord og sør i landet, men også eldre kvener som har opplevd en kvensk barndom. De har møtt kvenforkjempere, men også folk som ikke har noe forhold til det kvenske. Og fremfor alt har de altså intervjuet mannen som er nest etter kongen i rang, og som selv har en flerkulturell bakgrunn, stortingspresident Masud Gharahkhani.

Bøte på?

– De to jentene gjør en meget god jobb, heter det fra filmens regissør Kathrine Ulstein Johansen. Hun ønsker å gi filmen et ungdommelig uttrykk.

Det framgår at Siivet går for en film med mye opplysende kraft, for å si det sånn. Spørsmålene som søkes besvart er nemlig mange. De skriver:

«Kan den nye oppvåkningen blant ungdom med kvensk bakgrunn redde et døende språk og en truet kultur i Norge? Vil norske myndigheter gi rammer for å bøte på skadevirkningene tidligere tiders fornorskingspolitikk har skapt? Og hvilke veier vil de unge gå for å bringe kvensk språk og kultur inn i fremtiden? Kanskje ikke alltid de samme som deres forfedres?»

En viktig bakgrunn er at Stortinget nå har beklaget fornorskningspolitikken overfor samer, kvener, norskfinner og skogfinner. En annen er det beklagelige forhold at unge kvenske stemmer så langt ikke har kommet særlig fram i norsk offentlighet. Samtidig, minner Siivet om, er det de som skal føre videre kvenenes språk, kultur og tradisjoner:

Finne tilbake

«Kvenske barn som vokste opp for et par generasjoner siden opplevde kvensk språk og kultur som en naturlig del av sin hverdag, samtidig som de ble utsatt for presset om å bli «norske». Dagens unge kvener er blitt «norske», men ønsker i stadig sterkere grad å finne tilbake til sin etniske og kulturelle bakgrunn», melder altså filmselskapet.

Vi har nevnt at Kathrine Ulstein Johansen har regien for dokumentaren, ellers er foto ved Harry Johansen og Bjørnar Mikkelsen, sistnevnte er også produksjonsleder. Som alltid i kulissene finner vi velkjente Anstein Mikkelsen. Til denne produksjonen har han forresten med seg tidligere NRK-redaktør Oddbjørn Rosnes som konsulent og mentor.